Пет светских музеја које можете посетити од куће

Волите уметност, уживате у делима највећих светских уметника, дивите се важним историјским артефактима, али нисте често у могућности да их уживо видите? Не брините, јер дигитална ера у којој живимо, нуди решење. Да бисте посетили неки од светски познатих музеја потребна вам је само интернет конекција. Без чекања у дугим колонама и гурања са туристима из целог света, без плаћања скупих улазница, брошура или услуга водича, захваљујући интернету, музеји долазе у ваш дом. Представљамо вам неке од њих.

  1. Лувр

Лувр није само један од највећих светских музеја, већ је и једна од најпознатијих знаменитости Париза. Овај музеј нуди бесплатне онлајн туре неких својих најважнијих и најпознатијих поставки, као што су, на пример, египатске старине или Аполонова галерија позната по високим, богато украшеним зидовима и сводовима. Можете уживати у погледу од 360 степени, а кликом на поједине предмете добићете основне податке о њиховој историји.

  1. Ватикански музеји

Ватикански музеји у Риму чувају изузетно важна сликарска ремек-дела и класичне скулптуре, које су бројне папе сакупљалe током много векова. Виртуелним обиласком музеја можете погледати величанствене фреске у Рафаеловим собама или чувени плафон који је насликао Микеланђело у Сикстинској капели. Ту су још и Етнолошки музеј, Ватиканска пинакотека и Грегоријански световни музеј.

  1. Позориште-музеј Дали

Смештен у каталонском градићу Фигуерес, у близини Барселоне, налази се музеј у потпуности посвећен уметничком раду Салвадора Далија. У бројним собама највећег надреалистичког објекта на свету изложени су експонати који прате све периоде Далијевог живота и каријере, а у њему је и сам уметник сахрањен. Виртуелна тура пружа вам могућност да путем панорамских слика завирите у неку од соба и видите радове и објекте тамо изложене, међу њима и надреални приказ лица чувене глумице Меј Вест.

  1. Музеј Метрополитен

Њујоршки музеј уметности Метрополитен располаже једном од најзначајнијих светских колекција ликовне уметности. Међу два милиона експоната налазе се дела Винсента ван Гога, Џексона Полока, Ђота ди Бондоне, а неке од њих можете видети у онлајн збиркама и у виртуелним обиласцима на сајту музеја.

  1. Британски музеј

Marija Erdelji (2)

Најстарији јавни музеј на свету, који садржи колекције претежно везане за историју човечанства, налази се у Лондону. Његова збирка броји преко осам милиона предмета од којих је преко три и по милиона могуће видети онлајн. На сајту музеја, између осталог, можете погледати предмете из збирке Предмети из римских градова Помпеје и Херкуланума, колекцију кинеске керамике или збирку Канга: текстили из Африке.

Уколико ови наши предлози нису задовољили вашу радозналост, можете у свом интернет претраживачу укуцати Google art project. Са намером да помогне својим корисницима који желе да се онлајн упознају са значајним уметничким делима у високој резолуцији и до најситнијих детаља, Гугл је успоставио сарадњу са преко шездесет музеја и галерија широм света, како би архивирао и документовао непроцењива уметничка дела и омогућио виртуелне посете музејима користећи Google street view технологију.

текст: Никола Благојевић

фото: Марија Ердељи

Leave a comment