Обичаји и веровања који се везују за Васкрс

Време празника права је прилика да се људи међусобно зближе, али и да забораве све дотадашње несугласице. Васкрс, као један од најрадоснијих хришћанских празника, окупља породицу и ближње како би са радошћу славили живот. Као један од покретних празника, Васкрс се слави прве недеље после пуног месеца. Најраније може да падне 4. априла, а најкасније 8. маја. Бројни су обичаји и веровања који се везују за овај празник, а ми смо за вас издојили неке који су у народу најпрепознатљивији.

Током три дана трајања Васкрса у посету родбини, пријатељима и комшијама не треба да идете без црвено офарбаних васкршњих јаја. Јаје, као симбол обнављања природе и живота, представља радост, како за оне који га примају, тако и за оне који га дарују. Симболика јајета огледа се у новом животу, односно снази живота, имајући у виду како пиле само изнутра разбија љуску и излази на светлост дана.

EMP_1975

Једно од предања о фарбању јаја у црвену боју везује за легенду о Марији Магдалени. Када је дошла у Рим да проповеда Христово Јеванђеље, стигла је и до цара Тиберија коме је на поклон донела корпу јаја. Цар, који није веровао у Христово васкрсење, рекао је да би то било као када би бела јаја у корпи променила боју. На то му је Марија Магдалена одговорила речима: „Христос  васкрсе!“, а сва јаја у корпи постала су црвена.

За Васкрс се ваља устати што раније у зору и отићи у цркву на јутрење. Треба се прво омрсити васкршњим јајетом, а ако Васкрс падне пре Ђурђевдана, обичај је да се не једе јагњеће месо. Добро је умити се ујутро водом у којој је потопљен дрењак, здравац, босиљак и црвено васкршње јаје. Децу ваља дотаћи јајетом како би била румена и здрава током целе године. Обичај је да се за децу скривају слаткиши и јаја по кући и дворишту за којима они крећу у потрагу одмах после васкршњег доручка. Не ваља отићи на спавање пре поноћи јер се верује да ће особа која оде рано на спавање до наредног Васкрса бити поспана и несклона раду. У појединим крајевима на овај празник у цркву се носи бусен земље са зеленом травом, колач, свећа, чаша вина и стабљика коприве. Верници се моле за здравље тако што се окрећу према сунцу и газе бусен, љуште јаја, пију вино и гризу коприву.

EMP_1954

На други дан Васкрса, који се зове Побусани понедељак, иде се на гробље и на сваки гроб се оставља по једно црвено јаје. Још један обичај везан за овај дан јесте да момци и млади људи поливају водом девојке и младе жене како би биле здраве и плодне. На овај понедељак ваља оставити разбијено јаје у њиви како би њива била плодна, а ваља дати и стоци једно јаје да га поједе како би целе године била здрава.

EMP_1957

Редакција Омладинских новина свима који славе жели срећне васкршње празнике, да их проведете у кругу најдражих особа, у добром здрављу и расположењу. Христос васкрсе!

EMP_1956

Текст: Данијела Радовановић

Фото: Марија Ердељи

Leave a comment