Суштина је у малим корацима

Специјална пројекција филма Мирјане Карановић „Добра жена” одржана је 27. априла у Новом Саду. Након светске премијере на престижном Sandens  филмском фестивалу, те успешне домаће премијере и освојених награда, филм „Добра жена” почиње да се приказује и у нашим биоскопима. Филм је добио главну награду на Интернационалном филмском фестивалу у Кливленду, када је приказан у склопу програма George Gund III Memorial Central and Eastern Europe Film Competition. Након тога награђен је и посебним признањем на Vilnius интернационалном филмском фестивалу, када је у склопу селекције New Europe New Names, филм добио Cicae награду.

Глумица Мирјана Карановић истиче задовољство поводом премијера овог филма.

– Овај филм има уметничку вредност, што је доказао учешћем на овако престижним фестивалима. Бити у Америци и слушати утиске тих људи је потпуно другачији него овде. Задовољна сам и досадашњим утиском публике у Србији, Нови Сад је други град у који идем. Била сам у Крагујевцу и тек ћу у мају ићи даље по Србији – изјавила је Карановићева.

Marija Erdelji (3)
Мирјана Карановић писала је и сценарио, уз сараднике Стевана Филиповића и Дарка Лунгулова. „Добра жена“ је филм о суочавању са личном прошлошћу и спознаји. Након тридесет година брака, главна јунакиња сазнаје тајну о свом мужу, због које је присиљена да донесе одлуку да ли ће наставити да живи скривајући истину од себе саме, или ће оставити све оно што је до тада стекла и започети ново поглавље.

Карановићева је рекла да је давно престала да верује да било који филм или представа могу аутоматски да преокрену нешто својим појављивањем и направе неки преокрет у главама. Истиче и како ће људи и даље имати свој начин размишљања, али да је најважније почети разговарати.

– Ми немамо ништа друго осим малих корака и ја сам пре за то да радимо мале ствари и да радимо полако, него да покушавамо да моткама или оружјем или било каквим насиљем мењамо људе. Мислим да било која врста уметности има много трајнији утицај уколико је константан, а ово је био само мој мали допринос томе – закључила је ауторка филма.

Marija Erdelji (2)

Досадашње реакције и разговори са публиком мотивисали су глумицу да за време трајања биоскопске пројекције буде присутна у сали у свим градовима и да учествује у посебно осмишљеним разговорима са гледаоцима. Ово је био први пут да један аутор комуницира са публиком на овако директан начин.

– Уложила сам много своје емотивне, интелектуалне енергије. Ово је први пут да наступам као комплетан аутор и хтела сам да имам некакво искуство са утисцима које публика доживи. Овај филм правила сам за гледаоце, а не за критику или фестивале – рекла је Карановићева.

У филму поред Мирјане Карановић улоге тумаче и Борис Исаковић, Христина Поповић, Горан Навојец, Ксенија Маринковић, Јасна Ђуричић, Анђелика Симић, Милан Марић и други.

текст: Кристина Ивковић Ивандекић

фото: Марија Ердељи

 

Leave a comment