Чим се један од најлепших месеци у години, април, приведе крају, себи постављамо исто питање – куда за 1. мај? Међународни празник рада, 1. мај, по традицији се обележава у многим земљама света, а у Србији традиционалним првомајским уранцима у природи. Природне лепоте Србије требало би посећивати често, али ако то не радите – ово је идеална прилика да се подсетимо којим смо све природним богатствима окружени. Изаберите добро друштво, понесите храну и освежење, и не заборавите оно кључно – добро расположење! За вас смо издвојили пет занимљивих дестинација у Србији где можете провести 1. мај, а коју год да изаберете, нећете погрешити.

  1. Фрушка гора. Фрушка Гора је, пре свега, погодна за пешачења и излете у природу. Највећа пешачка стаза која пролази кроз бројна села и на којој се налазе готово сви планинарски домови јесте стаза фрушкогорског маратона. Дођете ли на Фрушку гору, искористите прилику да посетите манастире који датирају из XV века. За оне жељне адреналина, резервисана је вожња бициклом по овим интересантним пределима.

Marija Erdelji (2)

  1. Палић. Палић је излетиште, лечилиште и језеро, и једна од главних туристичких дестинација Војводине која и током 1. маја окупи око 100 000 посетилаца из целе Србије. Свакако посетите Зоо врт, а предлажемо и шетњу око језера. Прођите кроз свечани улаз, мајсторски изрезбарену капију – палићки водоторањ и крочите у парк који се простире на 19 хектара и који ће вас засигурно, бар на тренутак, оставити без даха.

Marija Erdelji (3)

  1. Карађорђево. Недалеко од Бачке Паланке налази се Карађрођево, оаза одмора, лова и коњичког спорта. Пре свега позната по ергели расних коња, највећој у земљи и у овом делу Европе. За туристичке посете постоји могућност обиласка ловишта, ергеле, хиподрома и посета Музеју ергеле. Ако желите миран одмор у кругу драгих људи, крените пут Карађорђева за 1. мај.

Marija Erdelji (4)

  1. Тара. Ова лепотица Србије једно је од омиљених излетишта истинских заљубљеника у природу. Изворишта, чист ваздух, огромна зелена пространства шума и ливада, натераће вас да се изнова и изнова враћате Тари. Културно-историјски и верски споменици, терени за спорт и рекреацију и лековити извори додатни су фактори због којих би је требало посетити. Удаљена је око 180 км од Београда, те је због тога идеално решење за продужен првомајски викенд.
  1. Авала, Кошутњак, Ада. Уколико желите осетити јединствену првомајску атмосферу у граду, посетите једну од наведене три локације. У питању су прави мали рајеви за незаобилазно роштиљање, спортске активности или уживање у сунцу. Ако томе додамо и добру музику, пријатеље и породицу на окупу, добићемо идеалну слику првомајског празника.

 

Текст: Јелена Драпић

Фото: Марија Ердељи

Leave a comment