Нови Сад – омиљени град студената

Иако се неретко студентски живот не чини лаким, с обзиром на осамостаљивање, одговорности и одрицања, далеко је више предности које нуди и које га чине лепим и јединственим. Даје нам могућност да упознамо себе, да оплеменимо сопствену личност, да напредујемо, ширимо видике и схватања.

Занимало нас је како изгледа студентски живот у Новом Саду са гледишта студената различитих факултета, и Новосађана и оних за које Нови Сад представља нови живот. О томе смо разговарали са Аницом Милошевић, студенткињом Академије уметности, Алексом Савићем, студентом Природно-математичког факултета и Дајаном Милићевић, студенткињом Факултета техничких наука, која нам је открила да се на студентски живот у Новом Саду навикла и брже него што је то очекивала.

– Одлазак у непознато и растанак са породицом je нешто на шта сам се дуго припремала, али ни слутила нисам да ће мој живот да се преокрене за тако кратко време. Додуше, веома брзо сам се прилагодила. Упркос напорном раду, стекла сам праве пријатеље, са којима делим своје обавезе, бриге и тајне и који су ме учинили комплетнијом и зрелијом особом. Кад бих поново била у прилици да бирам, опет бих изабрала Нови Сад, град који одише племенитошћу људи и пружа безброј могућности – рекла је Дајана.

Marija Erdelji (1)

Универзитет у Новом Саду, чије се седиште налази у централном кампусу, недалеко од Дунава и Петроварадинске тврђаве, чини 14 факултета, научни центри и два научна института, а броји више од 50.000 студената, који свакодневним трудом, залагањем и продуктивношћу оправдавају његово звање  једног од највећих образовних средишта у Централној Европи.

Алекса Савић каже да је одувек знао да је Нови Сад град у коме ће студирати.

– Као рођени Новосађанин и млада особа која изузетно негује свој локални идентитет, никада се нисам двоумио у вези са уписом на студије у овом граду. О факултету, и департману на ком студирам имам веома позитивно мишљење, а такође бих похвалио значајан удео практичне наставе – изјавио је Алекса.

Нови Сад је и град који спаја људе и чини да му се сви они који га једном посете са задовољством изнова враћају. Вероватно је то један од разлога због ког га студенти неоспорно бирају као град у ком ће наставити своје школовање, као што је то урадила Аница Милошевић.

Marija Erdelji (2) Marija Erdelji (4)

– Веома сам заволела овај град, толико да дословно дишем са њим. У страху одбројавам године студија, свесна да ће свему овоме пребрзо доћи крај. Било би сјајно када би ова безбрижност и непресушна акција могле да трају вечно. Иако свакодневно веома напорно вежбам, никада ми није понестало ентузијазма и позитивне енергије, што због мојих пријатеља, што због тога што радим оно што волим, али ипак највеће заслуге припадају Новом Саду, јер без њега ничег од овог не би било – каже Аница.

С обзиром на то да будући академци и стручњаци из различитих дисциплина са лакоћом извршавају задужења и радују се сваком следећем изазову, гајећи при томе несаломив дух, чини се да ће Нови Сад и у будућности бити један од омиљених студентских градова.

 

текст: Миљана Паповић

фото: Марија Ердељи

Leave a comment