Кад се вредне руке сложе – све се може

Дивно је на једном месту видети скуп добрих људи. Хуманост, добра воља, заједнички рад, позитивна енергија. Све ово заједно чини малу оазу Радионицe за хуманост у Новом Саду, где се вредним рукама производе најслађе рукотворине, како би се помогло људима којимa треба новчанa помоћ за лечењe, најчешће у иностранству.

На идеју за формирање овог удружења дошла је Јована Илић током студирања. Сада Радионица за хуманост броји око двадесет чланова.

– Првобитно је Радионица функционисала као скупина медицинара, међутим, како је време одмицало, прикључивали су се студенти са других факултета, као и они који су студентске дане оставили иза себе. Такође, многи људи који се баве израдом ручних радова донирају део својих креација и тако постају важан део тима. Почетни капитал нам је омогућио Савез студената Медицинског факултета у Новом Саду, који нам и данас увек изађе у сусрет, а нама то значи много – рекла је Јована.

Рукотворине које продају праве у пријатељској атмосфери, са много позитивне енергије и смеха, а одлуку коме ће поклонити новац од продаје доносе заједнички.

– Углавном неко од нас чује за особу којој треба новчана помоћ преко медија, познаника, рођака или пријатеља. Досад су то биле особе које нису много медијски пропраћене, а сакупљали смо помоћ и за жртве поплава које су задесиле Србију 2014. године – каже Јована.

На питање колико времена је неопходно за прављење једног производа, Јована  је скромно одговорила.

– Када се окупимо, пустимо музику и причамо о разним стварима, стварчице се направе зачас. Наравно, поједини производи захтевају неколико етапа у процесу прављења, попут осликавања предмета декупаж техником, где је потребно доста стрпљења, прецизности, али и времена. Том техником се са великом љубављу бави Александра Миљковић, која је завршила курс декупажа. Правимо и накит, честитке, и рециклирамо тако што правимо плетене корпице од новина – истиче Јована.

Одзив Новосађана, али и људи из околине Новог Сада на акције Радионице за хуманост је за похвалу.

– Врло је пријатан осећај када људи купе нешто и тако помогну, оду са осмехом на лицу, али и вама измаме један. То је један леп мали свет када су наше изложбе у току, који пркоси лошим стварима и који поручује људима у невољи да нису сами. Имамо ту срећу да смо у контакту са доста људи који су изузетно племенити и који настоје да нам помогну на било који начин. Поменула бих и организаторе Змајевих дечијих игара, Baby Exit-a, Штранд феста, као и Креативке НС, Шамрок бар и ЈКП Тржницу који су нам омогућили изложбена места на својим манифестацијама или у својим просторијама – објашњава Јована.

Кажу да је захвалност најлепши поклон који у животу можемо примити, а нема сумње да су чланови Радионице за хуманост заслужили један велики наклон и једно велико БРАВО!

Ове креативне и хумане девојке одлучиле су да једну од наших читатељки обрадују лепим паром минђуша, а све што треба да урадите је да лајкујете фб страницу Омладинских новина, поделите на свом профилу овај текст (са нашег фб профила) и у коментару испод наше објаве на Фејсбуку напишете која је ваша омиљена боја.

Текст: Јелена Драпић

Фото: Марија Ердељи

Leave a comment