У данашње време људи живе брзим начином живота, а млади, поготово студенти, имају мало слободног времена и не стижу увек да вежбају. Када је људски организам у питању, физичка активност спада у основне потребе и због тога је важно одвојити време и побољшати квалитет живота и здравље.

Иако на први поглед не делује тако, и спорт, као и многе друге активности којима се бавимо, захтева креативност. Изаберите програм вежбања који ће вас опустити и раздрмати, али без превише замора. Много је таквих групних и индивидуалних програма различитих тежина, а ми вам представљамо неке од њих.

Уколико желите да се забавите вежбајући, зумба је право решење за вас! Зумба представља комбинацију различитих плесних покрета који ће лако довести ваше тело у форму, а главни циљ је да се препустите музици и уживате у тренингу.

За оне који су преданији вежбању и воле добар кардио програм, препоручујемо insanity. Реч је о веома захтевном, али изузетно ефикасном начину вежбања који омогућава сагоревање великог броја калорија. Овом врстом тренинга осим доброг изгледа, доприносите значајно и вашој кондицији.

Уколико нисте љубитељи спортова „на сувом“ можда је пливање активност за вас. Оно повољно утиче на правилно обликовање мишића, опушта и смањује укоченост. Пливањем се стиче и кондиција и повећава се капацитет плућа.

Борилачки спортови су одличан одабир за оне који би волели да науче и одређене захвате ради самоодбране. Ове врсте спортова активирају све групе мишића и уче вас спортском духу и дисциплини. На вама је само да изаберете – карате, теквондо, џудо, кик-бокс, аикидо…

Посебна погодност за студенте је то што имају прилику да вежбају бесплатно. Организација за студентске и омладинске физичке активности (СОФА) нуди читав низ спортова и термина намењених младима. Све што треба да урадите јесте да се пријавите на интернет страници www.sofa.rs и да нађете одговарајући спорт и термин. Новосадски студенти одскоро бесплатно могу тренирати и на Природно-математичком факултету, а о бесплатним физичким активностима и у другим градовима можете се информисати на сајту http://www.besplatansport.com.

Сада, када сте снабдевени идејама, преостаје да нађете мотивацију. Чак и случају да сте задовољни својим изгледом, мислите о здрављу. Макар и кратка физичка активност може значајно да унапреди ваш живот, а када једном уђете у ритам редовног тренинга, постаћете дисциплинованији и на другим пољима. Да сте урадили добар тренинг, најбоље вам говори сопствено тело – пријатан умор на крају тренинга најбољи је показатељ да све радите како треба. И будите стрпљиви и упорни – резултати сигурно неће изостати!

 

 

Ђурђија Лукић

Leave a comment