Први новосадски омладински форум поводом кандидатуре града Новог Сада за Европску престоницу младих 2019. одржан је јуче у Градској кући у Новом Саду.

Скупу су присуствовали представници националних организација младих:  Кровна организација младих КОМС и Национална организација практичара/ки омладинског рада НАПОР, као и министар омладине и спорта Вања Удовичић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и ректор Универзитета у Новом Саду Душан Николић.

– Ово је наставак приче од прошле године, где је локални одбор од само осам организација водио причу, а од ове године се укључио велики број организација које су спремне да помогну у напретку живота младих – рекао је координатор иницијативе Вукашин Гроздановић.

Циљ града Новог Сада као Омладинске престонице Европе 2019. је да мотивише и подржи  младе да постану активни део друштва и да новим идејама допринесу променама, како у свом граду, тако и у целој држави. Окупљене организације  младих изнеле су идеје и предлоге о побољшању даљег рада форума. Изабрано је радно представништво и договорени су следећи кораци о даљем раду, као и обавезе које ће се преузети до следећег састанка.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић истакао је да ће се у овој години детаљније разматрати изградња Омладинског града за чију локацију је одабрана Кинеска четврт и додао да  ће ускоро бити приказан први Шоу рум, простор који ће показати како ће Кинеска четврт изгледати.

Сви млади су позвани да се ангажују и ураде нешто добро за себе, за свој град и државу. Иако је прошле године кандидатура Новог Сада за престоницу младих одбијена, ове године се окупило још више омладинских организација и младих који су са  великим ентузијазмом кренули у овај пројекат и нове активности.

Европска престоница младих је титула која се сваке године додељује једном европском граду, те тај град добија прилику да кроз пројекте ангажује младе у друштвеном, политичком и културном напретку.

EMP_1210

EMP_1185

EMP_1177

Текст: Наташа Марјановић

Фото: Марија Ердељи

Leave a comment