Неформално образовање је оно које не стичемо у основној, средњој школи или на факултету, већ све оно што научимо ван ових образовних институција. Оно је јако важно и неопходно у животу младих. Врло често нам оно што научимо ван школе може значити више за каснији развој и посао којим ћемо се бавити. Због тога је добро подстицати младе око себе да се увек баве још нечим поред школе, која је обавезна. То могу бити различите активности у зависности од узраста и интересовања. Добро је да свако пронађе нешто за себе, нешто што ће можда касније претворити у свој хоби, па и посао.

Активности које се могу сматрати неформалним образовањем јесу курсеви (језика на пример), радионице на разне теме, семинари, предавања, тренирање неког спорта и  волонтирање. Све ове активности могу допринети томе да свако од нас развије одређене вештине којих можда није ни био свестан. Такође се на овај начин могу открити и неки скривени таленти. Овај начин стицања знања је често много занимљивији, интерактивнији и може бити одлична допуна формалном образовању. Могућности је много, на нама је да ослушнемо себе и свој ум и тело и пронађемо нешто што ће испуњавати наше време.

Marija Erdelji Значај учења ван школских клупа 3
фото: Марија Ердељи

С обзиром на то да данас млади много времена проводе у виртуелном свету, јако је важно указати им на важност и неопходност неформалног образовања. Време које уместо поред компјутера буду проводили на тренингу, у музичкој школи, на радионицама сликарства на пример, или читајући неку занимљиву књигу, помоћи ће њиховом развоју и менталном здрављу. Због тога користите сваки тренутак да младима око вас укажете на то колико је важно да уче и буду активни и ван школских клупа и то на много интересантнији начин.

Јована Адамовић

Leave a comment