Најважније ми је да будем успешан у Србији

У петој сезони активног учествовања у мото-крос дисциплини Фрањо Рихтер (22) се може похвалити освајањем многих шампионских титула овог помало несвакидашњег спорта. Фрањо је 2013. године освојио 3. место MXB категорије, затим 2014. године 1. место MXB категорије и прошле године поново 3. место MX2 категорије. Каријера овог талентованог младића краси још један успех из 2015. године, а то је 1. место у супермото категорији. Прочитајте у наставку како је то све почело, шта је потребно за једног мото-крос возача и Фрањине планове у каријери!


Откуд идеја да се бавиш овим спортом?

Све је почело када ми је тата купио већи мотор, а тада сам имао 16 година и само сам се рекреативно возао по разноразним шумама и летњим путевима. Са 18 година сам добио први тркачки мотор, Хонду од 250 кубика, и са тим мотором сам почео да одлазим на стазе за тренинг. Прву трку сам возио 2011. године и то је био први озбиљнији знак да сам почео да улазим у причу мото-кроса.

Franjo Rihter 5

Како изгледају твоје припреме пред нову мото-крос трку? 

Припреме су јако озбиљне, сваки дан имамо тренинге, али се сваки дан нешто друго ради. Некада радимо кондиционе тренинге или тренинге за разне мишиће, што нам је веома потребно за овај спорт. Мото-спорт је тежак спорт и без тренирања не може да се напредује. Кад су припреме за сезону, онда се недељно вози 2-3 пута мотор по разним стазама, зависи какво је време. Током зиме се вози по стазама где је песак због влажности земље, док се лети возимо где је подлога тврђа.

Шта је све потребно да би био успешан у мото-кросу?

Најпотребнија је упорност и време. Наравно да је потребан и осећај за мото-крос, па се самим тим лакше напредује, а свима је циљ бити што бољи. 

Колико је друштво у Србији заинтересовано за овакву врсту спорта?

У Србији се повећава број заинтересованих за мото-крос јер људи воле да гледају мото-трке јер то није нешто свакидашње. Сваке године има нових такмичара и нама је веома драго када се неко нови појави и радо га прихватамо и помажемо му у свему.

Какви су твоји планови за будућност, да ли имаш неке одређене циљеве везане за мото-крос?

Планирам да наставим овако како сам почео, јер ме је баш лепо кренуло. Настављам да возим у шампионату Србије, као и неке трке у иностранству: Босни, Мађарској, Хрватској… Али најважније ми је да будем успешан у Србији.

 

Кристина Ивковић Ивандекић

 

Коментари

Leave a reply