Црпиш инспирацију из свега што те покреће и пронашао си свој глас у тим стварима. – Тим Волкер

У свима лежи потреба да изразимо себе. Томе служи уметност. На различите начине, уметник приказује свој поглед на свет и шта он за њега представља. Само једним кликом, Јована Рикало нас упознаје са својим светом, који је пун креативности, маште и бајковитих предела и ликова.

Јованине фотографије красиле су корице разних часописа, сајтова и билборда, а нашле су се и на италијанском сајту VOGUE. Имала је изложбу „Некад и сад” у Зрењанину, учествовала је на пројекту New Wave by Maybelline New York у Београду. Поред тога, биће одржане и изложбе њених фотографија у Лондону и Њујорку.

Можеш ли да опишеш тренутак када си схватила да је фотографија управо оно чиме би се бавила?

Фотографија ми је одувек била хоби. Када сам била друга година факултета, купила сам бољи апарат и почела да фотографишем другарице, породицу и природу. Затим сам наилазила на разне стране фотографе чији су ме радови фасцинирали и желела сам да и ја нешто направим. На јесен 2012.године купила сам професионалнији фотоапарат и звала најближе пријатеље да са њима урадим фотографисање.

Какав је твој стил фотографисања? Како си га развила?

Увек сам желела да стварам фотографије које нешто значе, које причају. У почетку нисам имала инспирације, мећутим касније, када сам почела више да размишљам, вратила сам се на разне ситуације и снове који су ми се десили, инспирација је само расла и почела сам све да записујем, како бих касније могла да их реализујем. Привлачи ме fine art и концептуална, као и портретна фотографија. Инспиришу ме бајке и снови и због тога увек унесем неки бајковити детаљ, попут лепршаве дуге хаљине, пастелне перике. Желим да створим магију.

Шта желиш да постигнеш својим фотографијама и на који начин то чиниш?

Желим да људи размишљају док гледају моје радове, да се запитају шта сам то желела створити, да им на неки начин помогнем да се и сами нађу у тим ситуацијама. Волела бих да их пробудим и покренем, да не остану равнодушни гледајући их.

фото: Марија Ердељи
фото: Марија Ердељи

Који фотограф је највише утицао на твој начин рада?

Постоје многи, али бих издвојила Рози Харди и Тима Волкера. То су два фотографа који су вечита инспирација, праве сјајне и бајковите фотографије.

Шта за тебе представљају освојене награде у овом послу?

Добијала сам награде за фотографију дана, месеца на разним иностраним сајтовима. Велики број мојих фотографија је објављено у разним часописима, као што су BLUR, SPUNKY, затим на сајтовима и корицама књига, а прихваћене су и на италијанском сајту VOGUE. За мене све то представља награду, као и сваки коментар, јер то значи да се људима допада оно што радим.

Који су следећи циљеви које желиш да постигнеш?

Планирам много да путујем, да будем све боља, да учествујем на још значајнијим пројектима, као и да видим докле може да иде моја машта.

 

Сања Пјевчевић

Leave a comment