У прошлом броју писали смо о међународно признатим испитима енглеског језика, најзаступљенијег језика у свету. Овом приликом представљамо вам међународно признате испите из других широко распрострањених језика.

Goethe-Zertifikat је међународно признати испит из немачког језика који је неопходан за посао, студије, стипендију па чак и брак са неким из немачког говорног подручја. Испити се организују и за децу и за одрасле, а сертификате издаје Гете институт који организује и припреме. Полагања се организују сваке три недеље, а за студије у Немачкој, и основне и мастерске, довољно је имати положен Б2 ниво. Уколико желите да идете у Аустрију, препоручљиво је да полажете тест на Аустријском институту, јер се дешава да понекад неке од институција не прихватају немачки сертификат.

TestDaF је још један испит којим се тестира познавање немачког језика. Ова потврда може се користити приликом запошљавања у фирмама и институцијама које сарађују са земљама немачког говорног подручја или са испоставама иностраних фирми у Србији. TestDaF је универзалан и нема поделу по језичким нивоима. Испит се конципира и оцењује у институту TestDaF у Хагену, а спроводи у читавом свету.

DELF i DALF су званични испити француског језика који су неопходни за студирање на француским универзитетима, односно школовање у овој земљи или пак за добијање запослења на територији Француске. Полажу се у Француском институту и важе доживотно. Београд, Нови Сад и Ниш су градови у којима је могуће полагање ових тестова. С обзиром да полагања нису организована често, неопходно је да се распитате на време. DELF и DALF су уједно и званичне дипломе при Министарству просвете Француске.

фото: Марија Ердељи
фото: Марија Ердељи

CILS је званични сертификат италијанског језика који захтева већина универзитета широм Италије, али је признат и у многим другим државама света. Сертификат додељује Универзитет за стране држављане у граду Сијени. Не захтева се да кандидати редом полажу испите, већ могу да одаберу који ће CILS испит полагати, а у складу са степеном познавања италијанског језика који поседују.

DELE је званични сертификат шпанског језика који се полаже у Институту Сервантес. За студије је потребан стандардни Б2 ниво.

CELI је званични сертификат за италијански језик, а полаже се у Италијанском институту. За студије вам треба Б2 ниво, односно CELI 3. Полагања су само два пута годишње, у децембру и јуну, а пријављивања се врше неколико месеци раније.

Bergentest  је тест који је неопходно положити за живот или студије у Норвешкој. Региструје се онлајн, а полагања су три пута годишње.

Swedex  је испит који ћете полагати уколико се одлучите за студије или живот у Шведској. Најближе место где може да се полаже је Бугарска или Грчка. Други тест шведског се зове Tisus.

Сертификат Института Пушкин се полаже у Руском дому у Београду, а неопходан је за студирање у Русији.

 

Данијела Радовановић

Leave a comment