Новосађанка Александра Белић је у октобру прошле године уписала Академију уметности у Дизелдорфу у Немачкој. Да се упоран рад и истрајност исплате, доказала је на свом примеру. Александра је у септембру прошле године имала прву самосталну изложбу у Новом Саду, која је била тек почетак њеног даљег напредовања. Ова млада сликарка нам открива како изгледају студије и живот у Немачкој.

Пошто си сада већ завршила први семестар на овој академији, да ли можеш да нам кажеш своје утиске и које су предности школовања у иностранству?

Велика је предност бити на једној од најбољих академија уметности у Европи, на академији старој 280 година. Имамо слободу да радимо и сликамо оно што желимо.Такође бих навела унапређење немачког језика као и упознавање и дружење са људима различитих раса, друштвених и религијских заједница и националности.

Које су разлике студирања сликарства у Србији и у иностранству?

Занимљиво је то што цео први семестар самостално стварамо оно што желимо, па тек кад видимо шта нам се највише свиђа ,одлучујемо се за онај смер који нама највише одговара у току даљих студија. Наша академија у фокус ставља стварање ,,нечег новог”, много више практичног рада док је теорија заступљена врло мало. Сваки студент може да се изрази кроз онај вид уметности који њему одговара, небитно да ли је то сликарство, вајарство или фотографија.

Aleksandra Belic

Шта ти се највише свидело досад у Дизелдорфу?

Дефинитивно разбијање стереотипа да су Немци ,,хладан и емоционално недоступан” народ. Сви желе да помогну и мотивишу те да даље напредујеш. Град је јако занимљив, увек се нешто дешава. Омиљена су ми културна дешавања прилагођена младима.

Који је твој савет за оне који планирају да оду на студије у Немачку?

Пре свега бих навела учење језика, што раније и што интезивније. Битно је конкурисати на неколико сличних факултета,а не само на један. Такође много времена и снаге одузимају вађење визе као и потражња за повољним и добрим смештајем.

 

Наташа Mарјановић

Leave a comment