Учење страних језика корисно је из више разлога, а приликом аплицирања за иностране стипендије, бројне студијске програме, семинаре или конференције, неопходан вам је доказ владања траженим језиком. Енглески језик је један од најзаступљенијих, стога вам у наставку представљамо међународно признате испите енглеског језика.

TOEFL је амерички испит енглеског језика. Полагање овог испита неопходан је предуслов за упис на већину, како америчких колеџа и универзитета, тако и европских. Такође, многи инострани програми за давање стипендија подразумевају положен TOEFL испит. У Србији се полаже искључиво у интернет верзији, а може се полагати у Нишу, Београду, Суботици и Новом Саду по цени од 150 евра. С обзиром да се полаже на рачунару и све је временски ограничено, пожељно је да урадите симулацију полагања код куће. Полагање траје четири сата. Факултети сами одређују минимални неопходан број бодова потребан за упис који подразумева уједначено владање свим језичким вештинама (слушање, писање, разумевање и говор). TOEFL сертификат валидан је две године од тренутка његовог издавања.

IELTS тест је веома сличан TOEFL тесту, с тим што се полаже на папиру, а усмено изражавање се полаже уживо. Полагања организује Британски савет, цена је 150 евра и испит важи две године. Универзитети и послодавци широм Европе, укључујући и Велику Британију, Аустралију, Нови Зеланд, Канаду и САД, признају IELTS као доказ о степену познавања енглеског језика. Важна напомена је да од јула 2014. године британски универзитети више не признају TOEFL.

FCE (First Certificate in English) је виши средњи ниво Кембриџ испита из енглеског језика. Овај сертификат је прихваћен као довољна потврда знања за запослење и одређене студијске програме широм Европе, Уједињеног Краљевства, али и свуда у свету.

фото: Марија Ердељи
фото: Марија Ердељи

CAE (Certificate in Advanced English) је намењен свим студентима који желе студирати у иностранству, као и пословним људима који желе доказ о изузетно високом степену владања енглеским језиком. Све већи број послодаваца од својих запослених захтева полагање управо CAE испита који је признат од стране највећих светксих компанија и готово свих универзитета и колеџа у свету.

CPE (Certificate of Proficiency in English) је највиши ниво Кембриџ испита енглеског језика. Намењен је онима који користе енглески у професионалне и академске сврхе. Овај сертификат признаје већина универзитета и колеџа широм света, као доказ о нивоу знања потребном за похађање курсева високог образовања или постдипломских студија. Готово сви послодавци у свету признају овај сертификат.

Наведени кембриџови испити званично важе доживотно, док вас у пракси институција или послодавац где прилажете сертификат могу питати да испит поново полажете после већег броја година.

На интернету можете наћи материјал за вежбање и симулације за полагање ових тестова. Важно је знати да су ово једини званични сертификати енглеског језика и сертификати приватних школа не могу их заменити.

 

Данијела Радовановић

Leave a comment