Ђорђе Кандић и Лара Тарбук  су се 2013. године отиснули пут Фрајбурга, да у Немачкој потраже квалитетно образовање у области немачког језика, књижевности и културе, али и подлогу за хармоничан будући живот.

Након завршене Филолошке гиманзије у Београду, започели су студије германистике на Филолошком факултету у главном граду наше земље, али су онда направили прву од великих одлука у свом животу – решили су да покушају да свој студентски пут наставе ван граница Србије и то, ни мање ни више, него у Немачкој. И знате шта? Успело им је! Једни су од најуспешнијих студената у граду на обали реке Драјзам.

Како сте дошли на идеју да одете на студије у Немачку?

Ђорђе: Било је то једне кишне рођенданске вечери у Земуну…Годину дана касније седели смо у Митином аутобусу за Фрајбург и питали се шта нас тамо чека.

Лара: Иако се испрва учинило да неће бити лако, на крају је све испало и више него добро. Сећам се да смо слушали предавање о старонемачкој књижевности и питали се хоћемо ли икада положити тај испит, а ево данас смо обоје стипендисти и студентски асистенти на факултету.

Да ли можете да нам упоредите период када сте тек дошли из Србије и садашње стање ствари? Које су разлике?

Ђорђе: Морам да приметим да су се променили послови, навике и интересовања, међутим оно што нас је овде довело и даље постоји – многи осмеси и заједнички снови.

Да ли вам обавезе на факултету остављају времена и за друге активности?

Лара: Наравно! Чланица сам Универзитетског дебатног клуба са којим сам у Тибингену освојила прву награду на Савезном такмичењу. Поред тога, паралелно са облашћу германистике студирам још и философију и историју уметности.

Ђорђе: У Фрајбургу водим „писаону“ са више објављених часописа годишње који излазе у јавност широм Немачке.

На који свој успех сте најпоноснији?

Ђорђе: У међувремену смо на подручју старонемачке књижевности у сарадњи са нашим професором објавили и први заједнички научни рад под називом „ Strukturen der Handlungsmotivierung im ›Münchner Oswald‹“. То сматрам заиста великим успехом.

Djordje Kandic i Lara Tarbuk, Do uspeha su nas doveli zajednicki snovi 1

Учествовали сте и на германистичкој конференцији у Прагу. Можете ли да нам пренесте утиске са тог догађаја?

Ђорђе: Конференција је окупила бројне представнике факултета из области германистике који су дошли из најразличитијих крајева Европе. Праг, само место окупљања, учинило је целу ову причу незаборавном. Током бројних излагања наступили смо Лара и ја, а причали смо о раду који смо написали заједно са професором са факултета, а који је Лара већ поменула. Све у свему, био је то сјајан успех за нас.

И за крај порука за наше читаоце који можда желе да пођу вашим путем.

Лара: Уколико имате снове и планове, никада немојте себи рећи да су неоствариви. Ђорђе и ја смо живи докази за то. Никада не одустајте од онога што сте зацртали, само радите напорно и лепе ствари ће сигурно почети да се дешавају!

 

Никола Здравковић

Leave a comment