На недавно одржаном такмичењу из програмирања High School Hacks 2015 ученици Рачунарске гимназије „Смарт“ из Новог Сада освојили су прво место са апликацијом за онлајн учење на даљину.

High School Hacks 2015 је такмичење ученика средњих школа одржано у организацији Удружења Е-фронт са циљем да се ученицима приближи целокупан процес развијања пројекта, од писања концепта и дизајнирања, до програмирања. Победничку екипу чини шесторо ученика Рачунарске гимназије „Смарт“ из трећег и четвртог разреда: Душан Гвозденовић, Лука Ћурчић, Радован Дадасовић, Николина Петровић, Милан Бачкоња и Милан Обреновић, који нам је објаснио у чему је значај њихове апликације.

– Наш пројекат је бесплатан, што значи да ће ученици моћи да се улогују на сајт са било ког уређаја и приступе различитим материјалима за учење. Тренутно радимо на прикупљању материјала из којих ће ученици учити и позивамо све професоре који су заинтересовани да учествују у пројекту да се пријаве на сајту www.uLib.rs – каже Милан.

Marija Erdelji1

Ученици истичу да су припреме за такмичење биле пре свега забавне и да нису могли ни претпоставити колико ће успешан бити овај пројекат.

– Потрудили смо се да све знање које смо стекли у школи применимо и управо оно нам је и било најбоља подлога за такмичење. Тимски рад је био веома важан, лако смо се договорили и сви смо се потрудили да максимално једни другима помогнемо, што нам је и омогућило велику предност у односу на друге тимове. Највећа нам је награда знање које смо стекли и сматрам да нам је ово одскочна даска у наставку школовања – наводи Николина Петровић, а Душан Гвозденовић додаје да је на овом такмичењу научио много нових ствари, и у теорији и у пракси, и да би радо учествовао на још такмичења сличног типа.

Да је труд гимназијалаца био изузетан и да су дали све од себе да изађу као победници, потврђује и њихов предметни професор Маринко Спасојевић.

– Ученици су били у прилици да споје теоријска знања са практичним и упознају се са начином рада у компанијама, али и да чују корисне савете од професионалних програмера. Изузетно су се трудили, али је сигурно од великог значаја био и тимски рад, који је међу ученицима постојао од самог почетка. Ова победа њима је показатељ колико могу да постигну, а нама је потврда да свој посао радимо на прави начин и ђацима преносимо знање које ће им сутра, када наставе своје школовање на вишем нивоу, бити од велике користи. Увек охрабрујемо ученике да учествују на такмичењима и стојимо им на располагању за сва питања и недоумице – каже професор Маринко Спасојевић.

У такмичењу је учествовало укупно шест тимова, а друго и треће место заузеле су две екипе из суботичке Техничке школе. Ово је прво такмичење таквог типа, а подржали су га Министарство телекомуникација, Град Нови Сад и Градска школска управа.

Текст: Сања Ђукић

Фото: Марија Ердељи

Leave a comment