My mind is free, I can do all the things I wanna do,

I have them inside of me, I need to believe,

Every day I have to believe, all the things for my best,

I believe

 

ЗAA је бенд који је основан 2008. године у Крушевцу. Познати су по својим енергичним наступима, занимљивом звуку и одличним текстовима и по својој музици којом шире љубав и позитивну енергију. Поред земаља бивше Југославије, наступали су у Аустрији, Чешкој и Мађарској. Досад су објавили три студијска албума: ZAA, Good Things  и What About. Чланови бенда су: Сања Вучић (вокал), Иван Ђокић (гитара), Томислав Илић (бас-гитара), Златко Петковић (бубањ), Зоран Васић (клавијатуре), Растко Узуновић (саксофон).

3W4A4103

Бубњар Златко Петковић са нама је поделио да тренутно раде на новом албуму и да раде све „уобичајене ствари за један бенд, на један неуобичајен начин“. Објаснио нам је значење назива групе, као и коју поруку преноси њихова музика.

 – Значење је исто као и звучање. ЗAA значи за. Кад смо и ти и ја и сви опредељени за исту ствар, намеће се ово још једно А које је ту из естетских разлога. Касније смо сазнали да то значи пуно ствари на неколико арапских и афричких језика, али углавном је у складу са нашим значењем. Порука музике је експлицитна у самом имену бенда. Такви су и текстови. И интровертно и екстровертно порука је ангажована на променама од унутра ка споља, јер: „What feeds your belly feeds your soul” – каже Златко.

Оно што их такође карактерише јесу текстови на енглеском језику, јер како кажу, то је језик њихове музике. За интересантне и инспиративне текстове задужени су Сања и Златко који нам је рекао где проналазе инспирацију и чиме се воде при стварању својих песама.

– Не постоји ту одређени правац нити одредница. Пишемо оно што осећамо о ономе што волимо и о ономе што бисмо волели да буде – наводи он.

Недавно су одржали концерте у Новом Саду, Београду и Нишу, а Златко нам је открио и ко их највише слуша и ко најчешће долази на њихове концерте.

– Имамо најбучније и најразиграније фанове и сви су млади. Млади који реагују искрено на све импулсе, па и на овај наш. Ретки, прави и проверени и све их је више – објашњава Златко који ЗAA види и доживљава као фамилију, екипу и фирму.

– Некад рај, некад лимбо. Оно што дишем, што сањам и што представљам. Нешто штo ми је битно, малтене као и моја права фамилија. ЗAA је и оружје. Казна и награда – додаје он.

3W4A4123

Аристотел каже да музика обликује карактер, а ЗАА музика и музичари не желе да обликују ваш карактер, нити да утичу на вас. Напротив, они вам поручују да они само преносе поруку, а да ви сами треба да извучете своје закључке јер одлука и избор су на вама. Увек!

Комплетну дискографију групе ЗАА можете преслушати на њиховој званичној страници www.zaa.rs, где можете пронаћи и све информације о њиховом кретању и стремљењу. Препустите се ЗАА музици и уживању!

 

Данијела Шиловановић

Leave a comment