Где год да се окренеш, Срби побеђују! Тако је било и у Кастелфидарду, у Италији, где је наш оркестар сачињен претежно од хармоника, али и осталих инструмената, био најбољи у својој категорији и више него заслужено понео наслов лауреата овог такмичења. Наши представници су на целом такмичењу били други по укупном броју освојених бодова, што је резултат вредан дивљења.

Ипак, цео овај подухват не би био могућ да није било диригентске палице Бојана Шпице, који је са великом количином самопоуздања повео ову скупину младих до одличја на коме многи оркестри могу да му позавиде. Али то ни не би требало да чуди, јер је овај музички виртуоз “испекао занат” на Националној академији Украјине П.И.Чајковски у класи др Николаја Давидова. Специјално у интервјуу за Омладинске новине, господин Шпица се осврнуо на фантастичан успех наших омладинаца.

Каква је била реакција оркестра на сјајне резултате које сте постигли?

Ја бих пре свега истакао реакцију непосредно после наступа. Сам наступ је био изузетно емотиван и узбудљив, реакција публике, па чак и чланова стручног жирија, састављеног од реномираних професора из Италије, Кине, Чешке и Словачке, који нам је, иако то није уобичајено, аплаудирао, довела нас је до осећања у коме сам резултат, бодови и остало, нису у првом плану. То је један изузетан осећај еуфорије, помешан са великим олакшањем, јер је било пуно проблема током прирема за такмичење, путовања, па чак и самог доласка на наступ. Сазнање да смо победили и да имамо изузетно висок број бодова (19,33 од максималних 20!) је само утврдио тај осећај који је створен за време и непосредно после наступа.

Од којих све инструмената се састојао оркестар?

Поред концертних хармоника, које и чине основу оркестра, један део репертоара свирмо уз велику помоћ гудачких инструмената (две виолине и једна виола), затим бубњева, удараљки (даире, триангл итд.). Сарадња са другим инструментима даје оркестру изузетне колоритне могућности, тако да се увек трудимо да, поред композиција које свирају само концертне хармонике, увек имамо и оне у којима се чује и звук других инструмената.

Kastelfidrado-2

Какав је био дочек када сте пристигли у Крагујевац?

„Званичан” дочек смо имали неколико дана по доласку, у скупштини Града Крагујевца, без чије помоћи не бисмо ни могли да отпутујемо на фестивал. После срдачног разговора са представником Градског већа одсвирали смо и пар композиција и на тај начин оправдали поверење које нам је указано пред пут. Реакције колега и пријатеља су наравно биле изузетно позитивне, као и локалних медија који су пажљиво испратили ове догађаје.

Какви су даљи планови оркестра, постоји ли опција одласка на неки други фестивал једнаког или већег реномеа?

Основни план је константно подизање квалитета и професионалног извођачког нивоа. Тешко је наћи фестивал већег реномеа од Кастелфидарда и других фестивала на коме је наш оркестар већ побеђивао. Међутим, састав оркестра, поред неколицине професора, чине ученици и студенти тако да се чланови стално смењују и потребно је пуно енергије улагати како би се одржао и подизао квалитет. Пре свега, циљ нам је да развијамо концертну делатност и на тај начин активно промовишемо и своју школу, факултет, па и Град Крагујевац и, наравно, државу.

 

Никола Здравковић

Leave a comment