Да ли сте икада украли књигу? Врло је вероватно да нисте, али Лизел јесте! Ко је Лизел? Она је светски позната крадљивица књига! Реч је о главној јунакињи романа, аутора Маркуса Зусака. Крадљивица књига је за јако кратко време обишла цео свет и испунила срца читалаца.

Генијалност ове књиге не лежи само у причи већ и у начину приповедања. Наиме, приповедач је ни мање ни више него Смрт. Да, Смрт. Веровали или не, Смрт може показати трачак људскости и живота. Циљ ове књиге је да покаже да поред свега и даље постоје пријатељство, љубав и нада. Да постоје ситнице које испуњавају. Да је живот леп и да треба да се будимо са намером да га учинимо још лепшим и квалитетнијим.

Ова књига вас научи да волите свет око себе, да цените пријатеље и да показујете љубав кад год за то имате прилику. Дело је препуно детаља који ће вам измамити осмех својом простодушношћу и дечијом наивношћу. Још једна порука коју шаље ово дело је да треба да будете јединствени! Да будете храбри, заузмете став супротан од околине, издвојите се из мора истих лица, истих људи, монотоније. Упустите се у непознато, у авантуру.

Foto-Marija-Erdelji
Фото: Марија Ердељи

Да ли сте икада учинили нешто луцкасто за људе које волите и дали себи одушка? Можда треба да се послужите Рудијевим примером. Руди је најбољи пријатељ Крадљивице књига, уједно и њена симпатија. Он се не плаши упадања у невољу, само ако ће тиме усрећити Лизел или учинити да му срце заигра од радости. Забрањене ствари и скакање у реку усред зиме, само су неки од несташлука који ће вас навести да се запитате зашто себи постављате престроге границе. Живите!

Мој савет је да украдите који сат од свакодневице и препустите се уживању уз ову или неку другу сјајну причу. Свака књига има душу, има у себи живот и свет који чека да буде откривен пред вашим очима. Учините свој дан квалитетнијим и лепшим, прочитајте лепу писану реч, можда вас очара, насмеје. Можда управо та прича буде авантура у коју се упуштате.

 

Ђурђија Лукић

Leave a comment