Уколико мислите да вам индекс служи само за факултетске потрепштине и уписивање добрих оцена, варате се! Студентски попусти уз индекс су бројни, али их студенти ретко користе, углавном јер не знају за њих.

Показивањем индекса, или неке од студентских картица, могуће је остварити повластице у већини институција културе, у неким спортским центрима, у аутобуском и железничком саобраћају, у појединим школама страних језика, за куповину фестивалских улазница, као и за путовања. Попусти се крећу у распону од 10 до 50 одсто.

Градски и међуградски превоз

Студенти најчешће бенефиције уз индекс остварују у градском или међуградском аутобуском превозу. Право на попуст од 30 одсто за месечну карту у јавном превозу Града Ниша имају студенти млађи од 26 година уз оверен индекс.

За аутобуску карту код превозника Кавим–Јединство попуст од 30 одсто добијају студенти млађи од 30 година. Превозници Ниш-експрес и Ласта дају попуст академцима млађим од 27 година. Тако ће за повратну карту од Ниша до Новог Сада, код превозника Ниш-експрес, студенти морати да издвоје 2630 динара уместо 3070, колико кошта редовна карта.

Железнице Србије дају 30 одсто попуста на редовну возну цену, код куповине возних карата у унутрашњем саобраћају само уз легитимацију чије вађење кошта 400 динара (Легитимација СРБ ПЛУС). Са овом легитимацијом повратна карта Ниш–Београд–Ниш коштала би 884 динара уместо 1254 динара. За млађе од 26 година постоји и могућност куповине карте за 10 вожњи током једног месеца (Србија Флексипас26) за 1500 динара. Ова понуда омогућава путовање пругама Железница Србије 10 дана, по избору путника, у оквиру месец дана важења карте.

Институције културе        

За годишњу чланарину у Универзитетској библиотеци Никола Тесла студенти Нишког универзитета уз индекс плаћају 500 динара док је редовна цена 700 динара.

Народно позориште Ниш даје академцима попуст од 50 одсто, а на један индекс могу се купити највише 2 улазнице. Цена улазнице уз индекс за концерте у Нишком симфонијском оркестру је 250 динара у односу на тренутну цену карте која може бити 400 или 500 динара.

Музеј-логор Црвени крст, музеј Ћеле кула и археолошку поставку Народног музеја студенти и ђаци могу посетити за само 170 динара куповином „обједињене“ улазнице. За посету само једном од музеја мораће да издвоје 130 динара. У биоскопу Вилин град, као и у биоскопу Купина филм, од понедељка до петка студенти могу уз показивање идекса гледати филмове по сниженим ценама.

Спорт/рекреација

Карте са попустом за базене Спортског центра Чаир могу се набавити једино код студентских организација на матичном факултету студента по цени од 100 динара, док је цена карте на благајни базена 200 динара. Цене су прилагођене студентима и у Спортско-рекреативном фитнес центру Чаир као и фитнес центру Индекс који се налази у сутерену студентског ресторана на Градском пољу.

За боравак у студентским одмаралиштима на Златибору или на Авали академци могу конкурисати код Здравственог потпорног удружења студената Универзитета у Нишу (ЗПУ). Смештај на бази седам пуних пансиона могу добити по приступачној цени уколико претходно прођу конкурс.

Остало

Попуст академцима одобравају и поједине школе страних језика. Студенти могу остварити бенефиције и приликом куповине улазница за музичке фестивале. Претходних година фестивали Exit и џез фестивал Nišville пружали су ту могућност.

текст: Никола Благојевић

фото: Марија Ердељи

Leave a comment