Летњи послови и како до њих

Некима лето значи одмор, а неки га пак виде као период који доноси добру зараду. Ако сте и ви у потрази за послом, овај текст не треба да прескочите.

Послови који се нуде преко лета углавном су доступни преко омладинских и студентских задруга, пошто се послодавци најчешће њима обраћају у потрази за сезонским радницима.

Који послови су најзаступљенији?

  • Конобари и шанкери

Овај посао је тражен како преко лета,  тако и преко целе године. У сфери угоститељства има убедљиво највише посла, и код нас и у иностранству.

  • Подела летака

Посао траје око шест сати, а дневница је око 800 динара, како наводе у појединим студентским задругама које обично нуде овај посао. Проблем код овог посла је што највероватније нећете имати паузу и провешћете цео дан на ногама. С друге стране, радићете шест сати, а зарада се обично уплаћује у кратком временском року.

  • Достава хране

Како се ова грана угоститељства проширила, све су популарнији послови као што је достављач хране. Обим посла и сатница зависе од послодавца.

Posao

Није на одмет уживати у ономе што радиш, зар не? 🙂

  • Продавац сладоледа

Што се тиче овог посла, можете радити за компанију која има своје фрижидере у граду или директно за посластичарницу која их производи. Зарада се обично рачуна на основу дневница или на месечном нивоу све у зависности од вашег договора са послодавцем.

  • Декларисање робе

Овај посао подразумева паковање и препакивање робе, ређање робе у рафове и лепљење декларација. Посао се обично ради за дневницу која зависи од самог послодавца. Посао се ради у сменама.

  • Промотери и анкетари

Уколико волите продају, маркетинг и истраживање тржишта, онда су ово послови за вас. Послови промотера су углавном доста тражени, јер је зарада на дневном нивоу нешто већа од зараде на другим пословима. Што се тиче посла анкетара, све зависи од обима и описа посла, да ли се ради у канцеларији или на терену.

  • Позивни центар

Посао у позивном центру (call centar) је све популарнији. Неки овај посао раде сезонски, док је за многе то стални извор прихода. Можете радити за различите послодавце, од неких домаћих, до страних компанија, од банака до агенција за истраживање тржишта.

  • Брање воћа и поврћа

Много младих свој џепарац зарађује и брањем сезонског воћа и поврћа. Наравно, понуда овог посла пре свега зависи од краја у коме живите. Да бисте дошли до овог посла, најбоље је распитати се у локалној заједници, пошто обично не постоје огласи за овај посао, већ морате отићи лично код послодавца.

  • Администрација

У понуди се могу наћи и послови у администрацији, од писарница, до рада у канцеларији, који подразумевају углавном унос података. Ови послови се могу радити на сезонском нивоу, али на појединим местима постоји и могућност рада на дужи период.

Шта је твој избор за ово лето?

Ево и неких сајтова на којима можете пронаћи посао:

Поред наведених послова, на тржишту се могу наћи и други послови, на грађевини, чување деце, као и многе летње праксе (плаћене и неплаћене).

Уколико тражите посао у свом месту становања најбоље је посетити послодавце, лично се представити и распитати се о послу.  Ако вас занимају искуства других који су радили преко лета, њихове утиске и савете можете прочитати овде.

 

Адријана Турајлић

Фотографије: pexels.com

Коментари