Десети Форум Социјалних иновација, највећа конференција овог типа код нас и у региону, окупила је социјалне предузетнике, иноваторе, младе предузетнике, представнике организација, компанија и међународних организација који су кроз занимљиве дискусије поделили своја искуства и гледишта у погледу развоја социјалне економије на нашим просторима.

Одржан Форум социјалних иновација

Одржан Форум социјалних иновација

На отварању конференције, учеснике су поздравили организатори догађаја, представници Смарт колектива – програмска директорка Ивана Станчић и директор Невен Мариновић. Они су изразили задовољство што након десет година, упркос бројним потешкоћама, данас могу да се примете велики помаци у развоју ове области, како у Европи тако и код нас. Невен Мариновић је истакао значај акционог плана за социјалну економију који је усвојен 2021. године на нивоу Европске уније, додајући: „Ми се, заједно са домаћим и међународним партнерима, као и са представницима ЕУ у земљи и другим донаторима, трудимо да тај план уклопимо у развојну агенду за западни Балкан. После много година, добили смо први либерални закон у региону који пружа велику слободу актерима у области социјалне економије. Захваљујући заједничком раду цивилног сектора, државе и организација као што су Налед и Корсе, сада припремамо акциони план за примену и имплементацију. Све је више финансијских инструмената који садрже елементе одрживости и инклузивног, односно зеленог раста, тако да можемо да очекујемо да ће екосистем подршке постати све снажнији и комплекснији”.

Овогодишњи Форум социјалних иновација пружио је увид у актуелне токове развоја социјалне економије и кроз многобројне примере показао како мултистејкхолдерским приступом могу да се пронађу решења за широк спектар области попут руралног развоја, социјалних набавки, финансирања друштвеног утицаја и креирања националних оквира за развој. Догађај је истакао значајне помаке у подршци социјалним предузећима, али је такође идентификовао низ изазова које је важно решавати у овом контексту. Посебно је наглашена потреба за даљим повезивањем, међусобном подршком, заједничким радом и разменом информација ради ефикасног решавања поменутих изазова и остваривања снажнијег позитивног утицаја на заједницу.

О потребним механизмима подршке за раст и развој социјалних предузећа било је речи и на првој панел дискусији на догађају. Учесници ове сесије су се осврнули на Закон о социјалном предузетништву, Програм за подршку социјалном предузетништву и Европски акциони план за социјалну економију и истакли значај улога које игра сваки од различитих актера у екосистему социјалне економије. Наредни панел био је посвећен развоју предузетништва младих и других угрожених група у руралним срединама, са посебним акцентом на адекватну стручну и финансијску подршку за њихов подстицај. Догађај се осврнуо и на тему инклузивног запошљавања и значаја адекватног финансирања као што су специјализоване кредитне линије. Учесници ове дискусије су закључили да финансијски инструменти за инклузивно запошљавање могу значајно да допринесу већем друштвеном утицају код микро, малих и средњих предузећа. Овогодишња конференција је посветила и једну панел сесију теми социјалних и одрживих набавки које представљају један од значајнијих механизама за одржив пословни развој социјалних предузећа. Учесници ове сесије су разговарали о различитим начинима на које можемо да подржимо и традиционална и социјална предузећа да развијају већи број оваквих партнерстава.

Током догађаја, одржана је „Десигн Тхинкинг” радионица на којој су млади имали прилику да се упознају са овом методом за креативно решавање проблема, као и са процесом развоја предузетничких идеја.

Организатори конференције су Смарт колектив и Форум за одговорно пословање. Конференција је одржана уз подршку Амбасаде Сједињених америчких држава у Србији. Пријатељ конференције је Coca Cola HBC Србија.

0
0

Leave a comment