Како би се млади упознали са различитим индустријама, занимањима и перспективама које пружа привреда новосадског региона, 12 организација отвара врата за посете 7 средњих школа различитих профила у пилот пројекту. Циљ је покретање националне иницијативе повезивања привреде и образовања.

Компаније и институције у Новом Саду отварају врата средњим школама

 

Компаније и институције у Новом Саду отварају врата средњим школама

У жељи да младима укаже на могућности и заједнички подстакне развој локалне привреде, Група за образовање, коју чине Нордеус фондација, Достигнућа младих у Србији, Иницијатива Дигитална Србија и Центар за промоцију науке, је заједно са Инфостудом и Стартуј Инфостудом удружила снаге и покренула националну иницијативу под називом “Отворена врата”.

Организатори ове иницијативе, имају јединствен поглед на изазове пред којима се млади данас налазе: “Досадашње искуство ових организација у раду са средњим школама широм Србије, указало је на изазове са којима се суочавају млади и локалне компаније и институције. Као највећи изазови су се пре свега показали недостатак свести о организацијама у њиховом окружењу, затим неупућеност у перспективе занимања 21. века и недостатак повезаности између школа и привреде који значајно доприносе одласку младих из својих места и изазовима запошљавања.”.

Циљ заједничке инцијативе Групе за образовање, Инфостуда и Стартуј Инфостуда “Отворена врата” јесте да одговори на наведене изазове, тако што ће удружити привреду око подршке и сарадње са средњим школама, како би заједничким снагама помогли младима да препознају најквалитетније могуће перспективе за своју будућност у својим регионима, и тако подстакли њихов развој, али и развој локалне привреде и заједнице у целини.

Компаније и институције у Новом Саду отварају врата средњим школама

У пилот пројекту се удружило дванаест компанија, тј. организација, и седам школа а први корак су организоване посете за: 3Lateral, Biosens institut, Continental, Danubius članica Delta grupe, Levi9, MK Group и њена чланица компанија Carnex, Neoplanta, Naftna industrija Srbije, OTP banka, Schneider Electric i Vega IT. Њихови стручњаци представљају младима своје индустрије, компаније и институције, занимања и али и технологије 21. века. Ученицима и њиховим наставницима се тако даје увид у делатности и кључна занимања, која младима тих образовних профила представљају потенцијалне каријерне путеве. Дугорочно су у плану и други облици подршке школама кроз мрежу партнерских компанија.

Наставници и ђаци средњих школа – Техничка школа “Павле Савић”, Пољопривредна школа – Бач, Основна и средња школа са домом ученика “Петро Кузмјак” – Руски Крстур, Гимназија Смарт, Техничка школа „Милева Марић-Ајнштајн“, Гимназија “Исидора Секулић”, Гимназија “Јован Јовановић Змај” – имају прилику да се упознају са не само са организацијама и стручњацима, већ и са њиховим производним погонима и технологијама. Од наредне школске године циљ је да буде укључено још више компанија и школа које ће заједно градити мрежу подршке образовању у новосадском региону.

Иницијални догађај иницијативе за Отворена врата Новог Сада, одржан 24. априла ове године, у Хотелу Пупин у Новом Саду, и био је прилика да се представи иницијатива и позову компаније и школе да се придруже овом важном пројекту. Кроз размену искустава и планирање будућих корака, створен је темељ за повезивање привреде и образовања, стварајући одрживу будућност за младе и локалне заједнице. На догађају су учествовали представници свих 12 организација, које крајем маја и почетком јуна отварају своја врата локалним средњим школама.

Извор: Стартуј

Leave a comment