Један од највећих узрочника настанка кризе менструалног сиромаштва јесте стигма која се за менструацију веже вековима. Веома често, управо у пубертетском периоду, девојчице немају или се осећају несигурно да са неким поразговарају на ту тему, и тако настају различите предрасуде и митови који стварају стигматизацију- срамоту и несигурност.

Фото: unsplash.com

Неинформисаност о овој теми може утицати на контакт са околином у којој девојчица, девојка или жена има различите улоге у којима се свакодневно проналази, расте и развија а како би у потпуности била посвећена свом развоју различите едукације, радионице и разговори упућују жену на редовну бригу о балансу свог тела који је значајни показатељ здравља.

Тhe NewYork Post преноси студије компаније THINX у којој је учествовало између 1.500 жена и 500 мушкараца широм САД. Анкета је показала да је 58% жена осећало срамоту само зато што су добиле менструацију.

42% жена искусило је срамоту менструације, а свака пета је имала ова осећања због коментара мушког пријатеља.- https://www.menstrualhygieneday.org

Пубертет и адолесценција, који представљају два различита појма, утичу на биолошке али и социјалне процесе кроз које пролази свака жена. Тај процес одређује како и на који начин ћемо се опходити према нама током сваког аспекта развоја па и када је у питању брига о менструалној хигијени.

Иако мислимо да је главни разлог настанка менструалног сиромаштва материјалан, то није тачно! Да бисмо дошли до тога, пре тога морамо обрадити информације које имамо као и наша знања. Оно се спречава редовним и свакодневним информисањем жена, девојчица од најмлађег периода али и мушкараца!

Шта у ствари представља менструална стигматизација?

Менструална стигматизација представља осећај срамоте и нелагодности због причања о менструацији и менструалном циклусу.

Ова стигма доноси немогућност слободног информисања о овом физиолошком процесу.

Зашто слободног? Због појаве стигматизације, девојчице у периоду пубертета на различите начине долазе до информација које нису довољно проверене што доводи до стварања различитих митова који се везују за менструацију. Најчешћи митови су ти да коса не сме да се пере током менструације, не може се затруднети, забрањено је тренирање као и пливање, менструална крв је прљава, ПМС не постоји, јаки менструални болови су нормални или да је менструација приватна ствар.

Да ли је менструација приватна ствар?

Како би се стало на пут менструалној стигматизацији, менструација не сме бити приватна ствар. О њој, потребама и свему ономе што она доноси потребно је гласно али и веома јасно разговарати.

Како би се управо решио проблем менструалног сиромаштва и недостатка информација и хигијенских средстава немачка невладина организација WASH (Water, Sanitation, Hygiene) успоставила је датум с циљем подизања свести бриге о менструалној хигијени, а обележава се сваког 28. маја од 1987. године- Дан менструалне хигијене.

 

Данас су милиони жена и девојака широм света искључене и дискриминисане само зато што имају менструацију- преко 300 милиона жена свакодневно има менструацију, док 500 милиона жена нема приступ менструалним хигијенским производима и производима за бригу о хигијени.

Отворен разговор о менструацији помоћи ће да велики број жена прича о својим проблемима, да заједница схвати озбиљност ове јавне занемарене кризе али и да мушкарци буду укључени у отклањање стигматизације.

Више од половине мушкараца (51%) сматра да је неприкладно да жене отворено помињу своје менструалне циклусе на радном месту. Стога, не чуди што већина жена признаје да су се осећале као да су морале активно да прикривају чињеницу да су имале менструацију.- https://www.menstrualhygieneday.org

Патријархат као и појава токсичне мушкости су врло чести разлози за стварање менструалне стигматизације коју стварају мушкарци.

Колико заиста патријархат може утицати на стварање менструалне стигматизације питали смо Николину Павићевић- оснивачицу и креаторку инстаграм профила Критички. Она на овом профилу дели садржај који је посвећен различитим друштвеним темама, а најчешће теми утицаја патријархата на живот жене.

Патријархат и јесте оно што главно утиче на стигму око менструације или било чега везано за женско тијело и репродуктивно здравље жена. Ове вриједности менструацију повезују са нечим нечистим, прљавим и нешто што треба сакривати и срамити се тога. Зато често и менструацију не називамо правим именом, само кажемо ,,добила сам”, зато се у мањим мјестима улошци и даље пакују у папирне кесе да се не би видјело да су то улошци и зато се и скривају кад их позајмљујемо другарицама у учионици или на послу- Каже Николина Павићевић.

У различитим деловима света патријархат се различито односи према женама, тако да сада постоје земље у којима не постоји порез на менструалне производе, док у другим земљама жене се одвајају током менструације у друге просторије, сматрају се прљавим како би функционисале са осталим члановима породице.

И даље постоје друштва гђе су жене потпуно изоловане током менструације. Тако жене у неким дјеловима Непала кад добију менструацију, те дане углавном проводе у шталама или колибама поред куће. То су нехумани услови гђе је влажно, хладно и прокишњава, а мушкарци кажу да не могу да их пусте у кућу да је ,,не загаде”. Ово, наравно, има посљедица по женино здравље- Николина Павићевић.

Људи су чак некад веровали да факултетске дипломе могу узроковати трајно оштећење женских репродуктивних органа. Почетком 20. века, др. Едвард Х. Кларк, професор на Харварду, написао је књигу под називом Sex In Education. У овој књизи наводе се различити поремећаји менструације као и објашњење зашто до тога долази где доктор Кларк каже да високо образовање узрокује атрофирање материце жене. Тачније, тврдио је да ће, ако млада жена иде на факултет, сва крв у њеном телу бити преусмерена из материце у мозак.

Управо је речено да су образовне методе наших школа и колеџа за девојчице, у великој мери, узрок „хиљаду недаћа“ које муче Американке. Имајте на уму да се не тврди да су такве методе васпитања једини узрок женских слабости, већ само да су оне један од узрока, и то један од најважнијих узрока. Огроман губитак женске моћи може се поштено наплатити ирационалном кувањем и нездравом исхраном- Sex In Education.

Како утицати на смањење менструалне стигматизације?

Уколико  се на прави начин стекне и обрађује информација, знаћемо колико је менструација битан део раста и развоја па ће се на такав начин различитим иницијативама постићи информисање путем образовног или било ког другог система који схвата важност ове теме али и чији ће рад дати резултате! Међутим, врло често управо та заједница може утицати на стварање стигме.

Због тога, информисање не зависи од пола или потреба, информисање је потребно како би се слободно и здраво живело у заједници која разуме, прихвата и жели да напредује. Тако као девојка слободно и гласно причај и размишљај, а ако си мушкарац ево неколико предлога како ћеш се ослободити утицаја токсичне мушкости и више размишљати о теми менструације.

Уколико ти се некада догоди да те твоја блиска женска особа замоли за куповину менструалног производа, ево неколико савета:

    1. Информиши се о производу који користи
    2. Не купуј алтернативу ако ниси проверио да ли је довољно добра
    3. Слободно питај и тражи помоћ уколико не можеш да пронађеш производ у продавници- упамти, то није срамота!
    4. Информиши се о менструацији
    5. Утичи позитивно на своје окружење

Мислим да је eдукација најважнији алат који имамо у деконструисању патријархалних норми, и да од едукације све почиње. Жене су данас образованије од мушкараца, а релативно недавно смо се избориле за право да се образујемо. Једна од најважнијих ставки у ослобађању жена је управо образовање- Каже Николина.

 

Јована Мрдаљ

Leave a comment