Прво издање позоришног фестивала „Златни жир” одржаће се од 11. до 15. септембра у Сремској Митровици. Покретањем новог фестивала, коме је циљ да окупи младе позоришне уметнике и уметнице са жељом да им пружи подршку и представи их широј публици и професионалној позоришној заједници, Град Сремска Митровица означиће и нови почетак за Позориште „Добрица Милутиновић“, чија ће реконструкција бити завршена непосредно пред одржавање фестивала.

 

Нови фестивал Златни жир отвориће Позориште Добрица Милутиновић

Нови фестивал Златни жир отвориће Позориште „Добрица Милутиновић“

Циљ фестивала, који се први пут организује под слоганом „Искорак“, јесте да представе младих позоришних уметница и уметника, настале у независним продукцијама и неформалним групама, које се не налазе на редовним позоришним репертоарима прикаже широј публици, али и да анимирањем представника позоришних институција из целе земље младе ствараоце приближи професионалној заједници.

„Искорак није само слоган, то је суштина идеје која стоји иза покретања „Златног жира“. Када глумац или глумица искораче на сцену, то није само физички покрет, већ и симболички чин преласка из непознатог у познато, чин отварања, храбрости и спремности да се суочимо са новим изазовима. Управо то је оно што фестивал жели да постигне – да буде тај искорак, тај нови почетак за младе уметнике и уметнице”, поручује уметничка директорка фестивала, глумица Милица Буразер.

И директор фестивала, редитељ Никола Кљајић, истиче важност пружања простора младима: “Покрећемо фестивал у жељи да им пружимо ону шансу коју до сада нису нису имали, али су је заслужили, јер чврсто верујемо да подршка младима не сме бити само фраза, већ темељна вредност која захтева континуирано улагање у њихов развој”.

У главном такмичарском програму фестивала наћи ће се четири представе, а конкурс за пријаву отворен је до 10. јуна за све представе професионалних трупа, независних и приватних продукција из Републике Србије, чији састав чине већински позоришни професионалци узраста до 30 година.

Извор: Стартуј

Leave a comment