„Златни паж“ младима из Чачка – најбољи на 66. Мајским играма

Представа за младе „Сакати Били са Инишмана“ глумачке радионице Културног центра Чачак проглашена је најбољом представом омладинске селекције на 66. Мајским играма у Бечеју.

Златни паж младима из Чачка – најбољи на 66. Мајским играма

Жири у саставу Хана Селимовић, глумица позоришта Атеље 212, Сања Марковић, глумица Југословенског драмског позоришта и Арпад Месарош, глумац Новосадског позоришта, у конкуренцији представа за младе, доделио је младим Чачанима још пет награда – признање за најбољу женску улогу добиле су равноправно Неда Пешић и Тијана Вранић, награду за најбољу мушку улогу Лука Спасојевић, награда за најбољу епизодну улогу припала је Анђелији Обреновић, док је и награда за најбољу режију на фестивалу такође отишла у Чачак, Душану Вукашиновићу и Јовани Мишковић, менторима глумачке радионице, глумцима Српског народног позоришта.
Стручни жири фестивала на разговору након представе поделио је своје изненађење зрелошћу и великом вредношћу игре младих глумаца која у сваком смислу превазилази оквире аматерског, те истакао да се она очигледно темељи на вредном раду пуном поверења између ансамбла и редитеља представе.

Према њиховим речима, представа својом вредношћу и целовитошћу досеже утисак о важности једног позоришног чина који неретко изостаје и када су у питању резултати професионалних позоришта.
Глумачка радионица Културног центра Чачак постоји од 2001. године, као део едукативног програма, намењена младима који желе да „открију магију позоришта“, добију прилику за креативно изражавање, емоционални раст, развој критичког мисаоног процеса, али и боље разумевање света око себе као и
себе самих.
Од 2021. године, овом радионицом руководе Јована Мишковић и Душан Вукашиновић, глумци Српског народног позоришта у Новом Саду, чији ентузијазам инспирише и усмерава младе, отварајући врата уметничког изражавања и откривања властитих талената. Доказ томе су 22 награде које су освојиле хит
представе за децу „Капетаница Џун Пиплфокс”, „Шећерно краљевство” и “Сунцокрети”, које су настале у њиховој режији.
Управо ова Глумачка радионица представља један од стубова новог таласа позоришне сцене Културног центра у Чачку. Као последица овог рада у септембру настаје и први позоришни фестивал младих аматерских и професионалних аутора – МАПА 032. Сви заинтересовани, на конкурс фестивала,
могу се пријавити путем линка.
Мајске игре су највећи такмичарски фестивал дечијег и омладинског драмског стваралаштва у региону. Основане су само три године након чувених југословенских позоришних игара (Стеријиног позорја), због чега их још називају и „мало Стеријино позорје“. Одржавају се већ 66 година у Бечеју.

Leave a comment