Одевање на послу подразумева одређени кодекс у зависности од тога о којој врсти посла се ради, али сваки посао који подразумева рад са странкама, клијентима и рад са људима генерално на свакодневном нивоу подразумева пословну сведену комбинацију одеће. Веома често се људи опусте па занемаре свој изглед што свакако није добро ни за самог запосленог као ни за углед послодавца. Имајте на уму да рад са људима носи са собом ефекат “првог утиска” који на први поглед заиста формира одређену слику која у датом тренутку је битна са више аспеката и често остане непромењена. 

 

unplash.com Шта ћемо сутра обући за састанак осмислимо и припремимо увече.

Са једне стране није добро када запустимо пословни стил, са друге стране није добро ни када претерамо у њему. Нити превише опуштено, нити превише атрактивно. У сваком одевању, посебно пословном треба пронаћи меру. Битно је имати неколико комада гардеробе у ормару који су за сва времена. Све друге крпице које су тренутно у моди дођу и прођу, али оно што је “mast have” хајде да одаберемо.

  • Црне панталоне на ивицу, црни сако и бела/беж блуза или кошуља

Црне панталоне које су комотне, не стежу нас, већ падају лепо и на штиклу су пун погодак. Одлично је и то,  да  уколико варирамо у килажи незнатно,  неће се приметити јер је крој шири. Сако може бити струкиран а може бити и равног кроја који се носи преко увучене блузе или кошуље. Бела кошуља је нешто што је за сва времена и за све прилике “must have” и ту не можете да погрешите. Бела или беж блуза је такође врло практична, сведена, лако уклопива и елегантна.

  • Комплет панталоне звонцаре и сако струкиран – браон, беж, бордо

Од боја комплета можете бирати по жељи само што дречаве  боје нису препоручљиве јер превише привлаче пажњу. Такође превише дезена и боја може деловати нападно и неадекватно прилици. Боје комплета као што су браон, беж, бордо, загасито зелена, краљевско плава или пастелно неутралне су увек употребљиве.

  • Блузе од вискозе пастелних боја и лако уклопивих

Блузе од вискозе, памука и других природних материјала су веома пријатне и квалитетне. Такође ланени комплети су пријатни за кожу током лета, посебно су практичне ланене панталоне уз блузицу од трикотаже. Увек нам је потребно неколико блузица за промену и неколико кошуљица од дугих, кратких и 3/4 рукава. Можете испод сакова комбиновати и лепе маице без рукава које иначе не бисте могли самостално носити на послу.

  • Кошуље са класичном крагном посебно више белих

Кошуље са класичном крагном су увек потребне, исто тако могу се наћи и са нетипичним крагнама и са понеким детаљом. Битно је да буду ивице рукава лепо испеглане  и да су ствари чисте и по могућству миришљаве.

  • Сукња испод колена равног кроја, трапез кроја или плисирана полудуга

Сукње је битно да буду испод колена, никако изнад, а могу бити и равног трапез кроја да се шире или полудуге плисиране које делују веома елегантно и пријатне су за ношење тако лепршаве.

  • Црне ципелице на удобну потпетицу 

За ципеле је битно да имају потпетицу али мању, да су по могућству кожне, удобне, да вас нигде не жуљају, да су конфорне. Кожна, добра ципела је златна вредна и траје годинама. Битно је и да потпетица буде стабилна, дакле не превише висока и танка. Црне и беж ципелице се могу комбиновати са сваким комплетом, исто такву можете и ташну набавити црну и беж кожну и имате пословну главну опрему за све прилике.

  • Дискретан комплет накита 

Можете мање сребрне или златне минђушице, златни  или сребрни дискретан танак ланчић са мањим привеском носити или чак накит од  хируршког челика. Могуће је да носите и неку квалитетну бижутерију која се баш уклапа у конкретан стајлинг или разбија  монотонију  одела. Свакако сат може бити одличан за пословне прилике, по могућству елегантнији модел боје сребра или злата да се уклапа у сваки комлет.

Уколико имамо све ово или бар 2 комбинације од наведеног, ми смо спремни за пословне састанке и данас и сутра и прекосутра. Не морамо у брзински шопинг сваки пут, али сваку комбинацију временом можемо поновити са неким детаљем: марама, брош и слично. Ако купујемо одело, гледајмо да буде квалитетно и комотно да нам траје годинама. Дискретна шминка и уредни нокти, коса чиста и по могућству уредно исфенирана – представљају пун погодак. Битно је да стајлингом не упадате у очи али исто тако да оставите утисак особе која држи до себе. Зато комбинујте паметно и оставите утисак стилизованог пословног сарадника који ће својим изгледом  а затим и поступањем поштовати и себе и друге.

Сузана Марјановић

Leave a comment