Мотивација у спорту не би требало само да подразумева добар изглед,  већ првенствено здравље.

Рад на себи се огледа у дисциплини, а како она чувена кажеУ здравом телу здрав дух. Данашње ,,убрзано” време доста утиче на физичку активност, односно неактивност, због лењости или због очекиваних брзих, видљивих резултата. Такође савремени начин живота карактерише и брза храна, што свакако има за последицу један од највећих проблема данашњице, а то је гојазност. Ту су и поремећај пажње, лоша концентрација... Рекло би се да живимо у најбољем времену што се медицине тиче, зато што поменути проблеми нису заразни, већ се тичу искључиво нас. Мењањем животних навика и бољом дисциплином успели бисмо да превазићемо све ове изазове. Неко ко се успешно бави спортом већ дуже време је Ивана Савковић, фитнес инструкторка, која је у разговору са нама поделила неке од најважнијих савета када је спорт у питању.

 

Наша саговорница Ивана Савковић

 

Шта је данас највећи проблем када причамо о физичкој активности?

Највећи проблем у данашње време је што су и омладина , али и старије генерације јако физички неактивни, што је и донекле очекивано због времена у ком живимо и доступности свега на свим дигиталним платформама. Верујем да има изузетака, али су генерално популације неактивне а мали број људи се издваја. Ја сам имала разних искустава по том питању. Прошле године сам на послу (у теретани у којој радим) добила новог клијента. Речено ми је да је 98. годиште, да никада није тренирао и да је раније ишао на пливање. Прихватила сам тог клијента јер сам имала слободно место у том термину који је њему одговарао. Када је дошао, била сам благо изненађена. Сам његов став, погрбљен, без трунке снаге, енергије, и притом изгледа много старије за своје године. Упознала сам га са теретаном, простором, справама, загревање је могу рећи јако тешко поднео, основне вежбе није могао урадити. Јако сам била разочарана и огорчена чињеницом да јако пуно и све више има таквих примера. Запитала сам се пре свега како они обављају свакодневне физичке и кућне активности. Наравно, трудом и радом, након неколико месеци наша сарадња је довела до његове сјајне физичке снаге, издржљивости и флексибилности! Док са друге стране, имам клијентиње које су ушле у своју 7. деценију, а и даље су у тренингу који је прилагођен њиховим потребама и могућностима.

Објасни нам од чега креће рад на себи.

Рад на себи је веома озбиљна тема и широк појам. Ја сам тип људи који од малих ногу има потребу да улаже у себе, најпре мислим на своје знање, размишљање, одлуке, поступке, па тек онда на физички изглед (притом не мислим на материјално улагање у физички изглед). Врло млада сам почела да радим, ишла сам у медицинску школу – смер козметички техничар, упоредо сам давала разлику предмета за физиотерапеута. Показала сам се као добар радник и радила сам у неколико салона. Након средње школе одвојила сам се и самостално радила у свом простору. Уписала сам високу медицинску школу. Посао у теретани сам изненада добила пре 3 и по године, након дугогодишњег вежбања у истој теретани. То је био најрадоснији период у мом животу јер ми је пружена шанса да радим оно што волим! Дан-данас сам ту где јесам са пуно задовољних клијената, чак и пуно познанстава и пријатељстава се развило у току мог рада. Могла бих написати књигу на ову тему.

 

 

Какво је твоје мишљење о броју људи који се баве спортом, и зашто је такво стање?

Ја сам дете из спортске породице, у првим годинама свог живота ишла сам у школицу спорта, потом сам прешла на карате, била сам друга у држави у катама. Затим сам у 6. разреду основне школе прешла на одбојку. Одбојка је моја велика љубав и играла сам је скоро 10 година. Из те љубави постала сам и одбојкашки судија и годинама судила регионалну лигу. Захвална сам мојим родитељима који су подржавали и допустили ми да гајим и негујем љубав према спорту, који год то спорт био. Спорт је јако битан у дечијем узрасту, пре свега због физичког здравља па и због менталног здравља и одрастања. Никада нисам могла да разумем родитеље који то не подржавају и кажњавају децу на тај начин, и то све због својих погрешних мишљења, предрасуда и размишљања, увек ми је било жао такве деце! Данашње генерације одрастају уз телефоне и компјутере и то је поражавајућа чињеница која је узела маха. Док смо ми одрастали у парковима играјући коцкице, жмурке, прескакање вијаче, малог фудбала и тако даље…

Ако узмемо у обзир утицај друштвених мрежа, да ли мислиш да се на тренинг креће због доброг изгледа или здравља?

Физички изглед је дефинитивно разлог због којег већина започиње своју ,,епизодуфизичке активности. Поготово што су на онлајн платформама све рекламе везане за добро и затегнуто тело, задњицу, стомак, и тако даље. То је по мом мишљењу не погрешно, али површно мишљење. Наравно да сви теже ка свом најбољем издању, али бенефити које доноси физичка активност су неописиви. Најсрећнија сам када ми клијенти после неког периода вежбања кажу колико се лепо осећају, лепше спавају, боље се одмарају, имају енергије, расположени су, са више концентрације и тако даље… а сваки клијент ми то каже пре или касније, и то мени јако пуно значи, наравно да се виде и промене у изгледу, пре или касније.

 

 

Како да утичемо на одређен број људи који нису физички активни да то постану?

Нимало није лак задатак мотивисати људе који никада раније или дуго нису били активни. Сви смо ми различити и другачије реагујемо на сазнање да нешто морамо променити и уложити неки труд. Јако је тешко изаћи из своје зоне комфора и учинити нешто ново а добро за себе. Сваки почетак је тежак али увек носи нешто добро са собом. Имала сам разних ситуација, са неким клијентима сам јако брзо остварила напредак и то их је додатно мотивисало да гурају даље. Наравно да мотивација не може без дисциплине и обрнуто. Када клијенти то схвате, наша сарадња нема препреке. Али постоји и друга група људи, која је свесна да има проблем са вишком кг, коју прате пропратне болести (хипертензија, хергликемија, срчане мане и тако даље..) Такви људи очекују да ми, тренери, имамо чаробне штапиће у рукама и да ће сви ти проблеми нестати за 7 дана. Јако је тешко и исцрпљујуће радити са таквим клијентима, те сарадње се или прекину убрзо јер се клијенти не посвете довољно (не коригују исхрану најчешће), или се наставе до остварења жељеног циља. Јако је битна комуникација између тренера и клијента у таквим ситуацијама када је почетак у питању.

Колико је избалансирана исхрана битна и зашто?

Исхрана је кључна ствар коју већина људи занемарује. Моје искрено мишљење је да је у процесима редукције масних наслага и добијања мишићне масе 70% битна исхрана, а 30% тренинг, наравно, некад је тај проценат другачији, али у суштини без квалитетне, избалансиране, редовне исхране озбиљни резултати се не могу постићи. У процесу губљења масти исхрана је битна како би се све потребе у организму задовољиле. Конкретно мислим на унос довољне количине протеина кроз храну, такође и здравих масти и угљених хидрата који су потребни нашем телу. Уз све то иду и витамини, минерали и остале хранљиве материје. И јако битна ствар, да исхрана буде редовна. Потребно је имати минимум 4 оброка у току дана. Доручак, ручак и вечеру и једну или две ужине у зависности од потреба организма, дневних активности, врсте посла итд. Увек то говорим својим клијентима, то је суштина и база на чему се заснива исхрана. Да би се редовно варила, а вишак тј непотребне материје редовно елиминисале, храна мора редовно и избалансирано да се уноси у организам, што значи да мозак и тело треба да науче у које време и колико често у току дана ће добијати енергију из хране, на тај начин ће се избећи гомилање масних наслага у телу које организам ствара како би имао енергије за свакодневне активности уколико их није добио из хране. Свачији метаболизам је различит такође и генетика ту има велики јак значај.

 

Како ти проналазиш мотивацију да тренираш?

Теретана ми је посао, врста љубави, начин живота, тако да тренинг не гледам као неку обавезу коју треба да завршим, него нешто без чега дан не може да ми прође. Мотивација је нешто што се не може купити, узети од некога и сасвим је нормално да је понекад у недостатку. С обзиром да сам у овом послу годинама, десе ми се периоди када ми недостаје мало мотивације, али се јако брзо вратим у нормалу, и скроз је океј слушати своје тело, и не силити га. Колико и тренинг, толико је и одмор битан. Али битнија ствар од мотивације је дисциплина. За остварење било каквог циља, потребна је дисциплина, труд, рад, упорност, пожртвованост.

Како се приступа новим клијентима, а да остану мотивисани кроз цео процес тренирања?

Једном сам у некој брзини прочитала цитат једног познатог научника који је изјавио: ,, И клијент мора да мотивише тренера, а не само тренер клијента” и то је заиста тако. Досад сам сарађивала са јако пуно људи, различитих профила личности и занимања, и млађих и старијих, и наравно да ми се дешавало да ме просто неки клијенти не инспиришу и не мотивишу, због свог става, размишљања, опхођења на тренингу. У таквим ситуацијама се поставим максимално професионално и урадим све што је до мене, али су ми то јако напорни тренинзи. У другој ситуацији имам клијенте који ме јако пуно инспиришу и у таквим тренинзима уживам и ја, а видно и клијенти којима је стало да напредују и испуне своје циљеве. Самим тим и мотивација расте.

Шта мислиш о коришћењу суплемената?

О употреби суплемената немам много тога да кажем, трудим се да из хране извучем максимум, колико сам у могућности због посла. И исто то свима препоручујем. Подржавам конзумацију суплемената на бази магнезијума, цинка, калијума, калцијума, витамина, минерала и тако даље, све што нам је потребно за фунционисање нервног, мишићног, имуног и осталих система у организму. Такође, изолат протеина, који је извучен из сурутке. Уколико унос протеина на дневном нивоу није довољан онда треба убацити протеин у исхрану.

На који начин унапређујеш свој посао тренера?

Сваки посао, као и тренерски, верујем да се унапређује пре свега искуством. Када погледам себе на почетку каријере и сада, пуно успона и падова, напредовања али и одустајања, добрих и лоших сарадњи, изградила сам се као личност и поставила јасне границе и циљеве у послу па тако и сам начин рада. Волим да учим и истражујем, па тако и надограђујем своје знање и вештине. Најбитније од свега ми је да су моји клијенти задовољни и то ми је главни мотив за даљи напредак и додатко улагање труда. Чак у последње време размишљам да свој посао започнем и на онлајн платформи. Мислим да је то један озбиљан корак даље за који се полако спремам. На мом инстаграм профилу @ivana.s.fitness можете погледати нешто више о самом тренингу, вежбама, исхрани и здравим рецептима.

 

Фитнес индустрија има посебан раст у последње време, све више се отварају нове теретане и фитнес тренера је никад више. Тражња за тренинзима је велика и све више узима маха. Данас су све генерације заинтересоване за рад на себи, као што је и саговорница истакла.Такође Ивана истиче да планира да крене и са онлајн тренинзима, што је одлична вест за подстицај свим људима који су заинтересовани да крену да раде на себи, а тренер им није у близини или не може да им се посвети довољно. Оно што ово време чини посебним је што све лако долази до нас, а остатак је на нама.  Овај текст је ту да сви који га прочитају размисле о својим дневним навикама и да размисле да ли могу да побољшају квалитет живота.

 

Анђела Грковић

Фотографије: Милица Голубовић

Leave a comment