Крај основне школе будућим средњошколцима представља срећу и узбуђење јер ће упознати нове људе, можда променити место живота и проширити своја знања и видике. Увек је и присутан стрес око завршних и пријемних испита. Међутим, уз добру припрему и добро предзнање, не би требало да буде проблема. 

Сви ученици основних школа би требало од својих одељењских старешина да добију сопствену шифру за портал mojasrednjaskola.gov.rs. Преко тог портала је од 15. aприла могућа пријава за пријемни за специјализована одељења за чије датуме одржавања се можете информисати путем тог портала.

У даљем тексту, моћи ћете да прочитате разговор са ученицама средњих школа у Србији, али и ван Србије. То су Софија Ковачевић, ученица Гимназије „Никола Тесла” у Будимпешти, Ивана Мијаиловић, ученица Економско-трговинске школе „Вук Караџић” у Старој Пазови и Невена Манојловић, ученица Пете београдске гимназије у Београду.

Невена, Софија и Ивана
Невена, Софија и Ивана

Зашто си се одлучила за ову средњу школу? 

Ивана М: Зато што ме занима економија и све везано за маркетинг.

Софија К: За ову школу одлучила сам се да бих се испробала у нечему новом и другачијем. Скроз је другачије живети сам, са цимерима без родитеља у колективу, то ми је изгледало као занимљиво искуство. Што се тиче уписа у ову гимназију, потребно је бити самопоуздан и чврст у одлуци. Пријемни није тежак, састоји се од 12 задатака из математике и српског. Неке додатне активности као што су фудбал, кошарка, одбојка, хокеј или музичка школа се веома уважавају овде.

Невена М: Пету београдску гимназију сам одабрала из више разлога. Први разлог је, јер је престижна београдска гимназија у центру града са добрим професорима. Такође, реновирана је пре него што сам је уписала и изгледа јако модерно. На добром је гласу и сматрам да је одлична као припрема за факултет. Поседује и специјализована одељења за историју и географију и биологију и хемију, који су одличан избор за ученике које интересују ти предмети.

 

Који су ти омиљени предмети у школи? 

Ивана М: Омиљени предмети су ми економија, енглески језик и право.

Софија К: Волим српски језик, јер од свог почетка школовања га учим, захваљујући својој мами, која је звршила књижевност. Такође, волим и енглески језик, јер сам генерално окренута језицима и друштвеним наукама. У овој школи учимо и мађарски, као обавезан матурски предмет, и могу да кажем да ми је веома занимљиво да га учим.

Невена М: Омиљени предмет ми је енглески језик. Учим га од кад сам била мала и разредна ми је прве две године била професорка енглеског због чега сам га још више заволела.

unsplash.com

Колико ти је времена потребно за учење?

Ивана М: Отприлике око сат и по – два.

Софија К: Потребно ми је више времена што се тиче природнх наука. Рекла бих и по недељу дана да бих могла да увежбам задатке из математике или физике. За друштвене науке и језике ми није потребно пуно времена, дан или два да бих поновила нешто или прочитала.

Невена М: Када се све лепо организује све може да се стигне. Не волим да учим мало пред тест већ, углавном, учим сваки дан по сат времена.

 

Како балансираш време између школе и слободног времена? 

Ивана М: Лепо се организујем и учим на време.

Софија К: Слободно време проводим са својим друштвом, на кафи, шетам се или се бавим неком активношћу. Волим да гледам серије и филмове или да читам књиге. Допада ми се Будимпешта, сваким даном га све боље упознајем.

Невена М: Слободно време и време за школу и учење балансирам тако што за викенд направим распоред обавеза за следећу недељу и онда га у току недеље пратим.

unsplash.com
unsplash.com

Шта ти је најдраже у средњој школи? 

Ивана М: Најдраже су ми особе које сам упознала.

Софија К: Средња школа је скроз другачије искуство од основне и мислим да је један од забавнијих периода живота и озбиљнији. Односи у друштву су другачији, зрелији смо и наравно имамо другачије погледе. Свиђа ми се и што је тај период за забављање, поред учења и спремања за факултет.

Невена М: У средњој школи ми је најдраже време проведено са пријатељима и дечком. Често после школе идемо у кафић поред школе и препричавамо шта нам се десило у току дана. Сматрам да се у средњој школи стекну пријатељи за цео живот. У Петој сам упознала доста различитих људи из других крајева града, па чак и неке ван Београда.

 

Које су највеће грешке које праве средњошколци?

Ивана М: Дефинитивно то што не уче на време и не дају свој максимум, а могу.

Софија К: У средњој школи се доста опустимо и заборавимо да нам следи даље школовање и факултет. Забављамо се и нередовно учимо. Касније, то нас стигне на матури и тада настаје проблем, нарочито када се припремамо за матуру, јер ништа не запамтимо, пошто учимо само за тест. Требало би више пажње да посветимо учењу, односно да пронађемо најефикаснији начин учења и распоредимо своје време. Нарочито овде где смо одвојени, у домовима и теже је наћи простор за себе, па је то још један изазов.

Невена М: Највеће грешке које праве средњошколци су лоше организовање времена и учење дан пред тест. Градиво се нагомила и онда се стекне утисак како градива има превише и како га је немогуће савладати. То није тачно, када се добро организује време, све је могуће.

Корени образовања су горки, али је плод сладак.

Аристотел

Како се најбоље припремити за средњу школу? 

Ивана М: Припремите се лепо за пријемни, и без стреса јер то доста отежава рад. Размишљајте позитивно и изаберите нешто што заиста волите.

Софија К: Не мислим да постоји припрема за средњу школу, то је само нови период живота, и треба бити свестан да је то одрастање. Теже је него у основној, али то треба прихватити као ново поглавље и даљи напредак.

Невена М: Најбоље је и у основној школи учити редовно и неколико месеци пред пријемни радити тестове од прошлих генерација или ићи на припреме за пријемни.

unsplash.com
unsplash.com

Какви су ти планови за наставак школовања? 

Ивана М: Планирам да упишем Економски факултет након средње школе

Софија К: Даљи наставак школовања планирам да наставим овде, у Пешти. Веома ми де свиђа град и желим да научим мађарски до краја. Уписала бих факултет који је везан за уметност, јер је то оно што ја волим. Такође, српски ђаци могу добити стипендију која је веома корисна ствар и та стипендија је само за нас.

Невена М: Нисам још скроз сигурна шта бих волела да упишем и чиме бих волела да се бавим, зато је гимназија и била прави избор за мене. Волела бих да упишем факултет у Шпанији, а ако то не успем, остаћу у Београду.

 

Шта би саветовала будућим средњошколцима који се уписују у средњу школу?  

Ивана М: Само је потребно да будете опуштени и нема чега да се плашите.

Софија К: После три године похађања средње школе, могу да кажем да јесте напорно некада и досадно, али у овој школи то допуњујемо разним активностима . Није страшно уписати средњу школу, мада сам се ја јако плашила новог почетка. Заправо, је веома лепо упознати нове људе и стећи нова искуства, односно проширити своје погледе на свет.

Невена М: Саветовала бих да ако и даље нису сигурни који факултет би волели да упишу, да упишу гимназију. Немојте се превише стресирати око уписа, само учите много и редовно. Сигурна сам да ће сви уписати оно што желе и да ће им бити добро. У гимназији мора да се учи много више него у основној али се само треба добро организовати. Срећно свима са уписом!

unsplash.com
unsplash.com

Ово су биле речи ученица средњих школа у Србији, али и ван њених територија. Срећно свим малим матурантима!

Милош Влаховић

Leave a comment