Прокупачка Библиотека расписала је 55. по реду конкурс за престижну “Драинчеву награду за поезију” која се додељује за најбољу збирку песама објављену током 2023. године. Заинтересовани издавачи и аутори који пошаљу књигу песама у три примерка, могу да конкуришу за овогодишњу награду.

Прокупачка Библиотека расписала конкурс за награду Драинац

Драинчева награда ће бити додељена током одржавања другог дела “Драинчевих књижевних сусрета” у Прокупљу, последње недеље августа.

Конкурс је отворен до 15. јула, а за награду конкуришу збирке песама објављене 2023. године које заинтересовани издавачи и аутори могу послати на адресу прокупачке Народне библиотеке “Раде Драинац”, 21. српске дивизије без броја. Аутори поезије са простора читаве Србије добродошли да са Топличанима уживају у писаној речи и подсећању на песника Рада Драинца, а на конкурсу могу учествовати збирке песама чије је прво издање објављено у току прошле године – наглашавају у прокупачкој Библиотеци.

Иначе, традиционална манифестација “Драинчеви књижевни сусрети” покренута је давне 1966. године и, ако се занемари петогодишњи прекид од 1970. до 1975. године, сусрети су одржавани сваке године.

Радојко Јовановић у књижевном свету познатији као Раде Драинац, рођен је у селу Трбуњу надомак Блаца, 1899. године, а био је песник, приповедач, романсијер, есејист, новинар и један је од тадашњих најинтересантнијих појава у српској књижевности.

Неуредан начин живота и неадекватно лечење туберкулозе умногоме су допринели његовој раној смрти у 44. години живота.

Извор: Јужне вести

Leave a comment