Понекад је пресудно одговорити на прави позив. Колико једно “хало” може да промени перспективу, уверили су се млади инжењери Андријана Пешић и Филип Јордановски. Одазвали су се NIS Calling  кампањи и искористили, како кажу, прилику која се не пропушта. Прошли су кроз тромесечну праксу, стекли непроцењива знања и вештине и данас су део тима ове нафтне компаније. 

 

НИС те зове, јави се: Андријана и Филип рекли “Хало” и искористили своју шансу 

НИС те зове, јави се: Андријана и Филип рекли “Хало” и искористили своју шансу Фото: НИС – Нафтна Индустрија СрбијеНИС те зове, јави се: Андријана и Филип рекли “Хало” и искористили своју шансу

Хало, НИС је на вези – Да ли се чујемо? 
У овом НИС-овом програму за младе, до сада је добило прилику да учествује чак 220 студената различитих факултета, који су данас успешни рударски, технолошки, саобраћајни инжењери, економисти, аналитичари, маркетиншки стручњаци, истраживачи…Ускоро креће осми позив за НИС Цаллинг, бираће се нова група практиканата, који ће такође имати плаћену праксу, а можда потом добити и посао.

За време мастер студија, Андријана Пешић (26), млађи инжењер специјалиста, од априла до јула 2021. године, зарадила је први новац у животу, али још вредније – прво пословно искуство.

НИС те зове, јави се: Андријана и Филип рекли “Хало” и искористили своју шансу - После завршеног Технолошко-металуршког факултета у Београду, уписала сам мастер студије међу којима је један од предмета био и “Хемијска припрема воде за индустрију”, јер ме је интересовала та област. И баш сам на факултету чула за кампању “НИС те зове”. То је била одлична прилика да се опробам у струци, још у тако великој компанији. Када сам “изабрана” у програм, испоставило се да ћу праксу имати баш у оквиру постројења за припрему воде у Рафинерији. Доживела сам то као знак – каже Андријана за Инфостуд и наглашава да је током праксе у НИС-у имала индивидуалну менторку.

– Управница постројења је у сваком тренутку била ту да ме води кроз процес учења и рада, одговори на питања, усмери и помогне. Бескрајно важно за младе и неискусне студенте жељне практичних вештина. Тај однос са старијим колегама, сарадња са инжењерима и оператерима ни данас се није променио. Никада се нисам осећала искључено, већ напротив, НИС је компанија у којој се уважава мишљење младих. Уз то, пракса је била плаћена. Без дилеме, тај новац значи студенту који нема примања, али је ипак много вредније искуство које се добије током програма. Непроцењиво је.

Како Андријана каже, пракса је била флексибилна, па је било идеално што је могла да усклади обавезе на факултету са могућношћу да се опроба у ономе о чему учи годинама. Могла је да путује, летује, учи и ради.

– Колеге из ХР-а су редовно проверавале како нам је на пракси, помагали да се евентуални проблеми брзо отклоне. Све време ме је пратио осећај да неко брине о мени, а осим тога имали смо и обуке у вештинама представљања, ослобађања, стицања самопоуздања у наступу пред другима. На крају тог пута, кроз радионицу смо представили свој рад током праксе. Диван је осећај видети резултат свега тога – прича Андријана и наглашава да јој значи то што је NIS Calling  конципиран тако да млади могу своје обавезе, али и приватан живот да лепо уклопе са праксом.

– Ретко може да се пронађе пракса на којој могу истовремено да учим, отпутујем на одмор, вратим се, и без неког оптерећења или осећаја да то нисам смела, наставим тамо где сам стала – додаје она.

НИС те зове, јави се: Андријана и Филип рекли “Хало” и искористили своју шансу Фото: НИС – Нафтна Индустрија СрбијеНИС те зове, јави се: Андријана и Филип рекли “Хало” и искористили своју шансу

Јави се, NIS Calling  је можда и твоја прекретница 
Након праксе, одбранила је и мастер у који је унела знања стечена на терену. Искористила је и друге прилике које НИС нуди младима, па је данас запослена у Блоку Прерада у Истраживачкој служби рафинерије. Радно место јој је у Панчеву. Променила је и београдску адресу становања, за панчевачку.

– Из данашње перспективе када сам већ неколико година запослена у НИС-у, видим тај период у NIS Calling  програму, као прекретницу. Од тада сам прошла различите степенике у фирми, упознала рад свих “шрафова” велике машинерије и данас радим ствари које су изузетно занимљиве и испуњавају ме. Тренутно радим у Истраживачкој служби, у лабораторији, имам важан и одговоран посао. Истраживачка служба се највише бави рандманима нафте, а то су заправо есеји о основним физичко-хемијским карактеристикама нафте и нафтних деривата. Ја све то стварно волим, тако да и своју каријеру у будућности видим у НИС-у.

Као студент знање из књига применио на правој нафтној бушотини
Тиму од више од 13.000 талентованих, стручних и вредних људи, који су основна снага и покретач развоја НИС-овог пословања, придружио се и инжењер рударства Филип Јордановски. Јавио се на програм NIS Calling када је имао 21 годину и тек уписао четврту годину студија 2019/2020 на Рударско-геолошком факултету, где се калио за будућег инжењера нафте и гаса.

– Али све са чиме сам се до тада сретао били су теорија, књиге и прича. Вапио сам за праксом на терену, да видим како изгледа посао рударског инжењера на нафтним бушотинама. Чим сам чуо за програм, аплицирао сам и надао се да ћу проћи јаку конкуренцију - наводи Филип.

Он каже да је желео да што пре стекне практично знање.  НИС те зове, јави се: Андријана и Филип рекли “Хало” и искористили своју шансу НИС те зове, јави се: Андријана и Филип рекли “Хало” и искористили своју шансу - На моју велику срећу, добио сам прилику. На пракси сам био углавном у Зрењанину и искористио сам сваки тренутак да стекнем практично знање из области бушења. Радити у реалним условима, учити од искусних стручњака било је за мене јединствено искуство. Упијао сам приче старијих инжењера који су практично знање показивали на терену, прихватао сваки савет, а нисам се либио да питам. Менторство током праксе је за мене највећи бенефит програма. Сматрам да је помоћ ментора била кључна за моје лично и професионално напредовање током трајања програма. Учио сам директно од стручњака у области бушења нафтних бушотина – каже Јордановски за наш портал.

Он додаје да му је плаћена пракса омогућила да цени свој рад, уложени труд, а флексибилност организовања посла је искусио као једну од кључних предности NIS Calling, нарочито јер је тек уписао завршну годину студија.

– Могао сам да ускладим своје обавезе на факултету са праксом што је значило да успевам да одржим ритам у учењу и припреми испита.

Филип је обишао НИС-ове бушотине у Иђошу, Кикинди, Велебиту, а данас ради у Новом Саду, у центру за пројектовање израде бушотина.

НИС те зове, јави се: Андријана и Филип рекли “Хало” и искористили своју шансу

НИС те зове, јави се: Андријана и Филип рекли “Хало” и искористили своју шансу Фото: НИС – Нафтна Индустрија Србије

– Имајући у виду репутацију и величину компаније, маштао сам да добијем посао у НИС-у. Током праксе сам стекао вредне контакте и искуства. Испоставило се да ће све то бити пресудно да се у НИС-у запослим касније, када се за то појавила прилика. Тада сам имао већ стечено искуство и знао сам како се ради у компанији, што ми је помогло да се издвојим као кандидат. Тако сам добио посао и започео своју каријеру у НИС-у. Себе видим овде и у будућности, јер НИС пружа велике могућности за професионални развој, усавршавање и напредовање. Имати прилику да радите посао који волите, у НИС-у, који подржава ваш развој и доприноси заједници и индустрији, заиста је привилегија. Препоручио бих младима да буду отворени за овакве прилике, добиће много више, него што очекују – закључује Филип.

И, зато, јави се – НИС те зове да се пријавиш на 8. сезону програма NIS Calling, где ћеш уз подршку врхунских стручњака, добити прилику да своје прве професионалне кораке направиш у једној од највећих компанија у земљи.

 

Leave a comment