Предавање Утилитарно стакло у репрезентативној култури

Предавање Утилитарно стакло у репрезентативној култури

Обавештавамо Вас да ће у среду, 21. фебруара у 18 сати (Дунавска 35), као пратећи програм изложбе Стакло, бити одржано предавање: Утилитарно стакло у репрезентативној култури. Предавачица је Биљана Црвенковић, историчарка уметности – кустоскиња Музеја Југославије и координаторка стручне групе за стакло при NK ICOM Србија.

Водимо вас на путовање од једног века о трансформацији репрезентативне културе на нашим просторима кроз причу о употребном стаклу. Сазнаћете које се стакло користило у кнежевским, краљевским и председничким палатама Србије и Југославије, те која је његова улога била од средине 19. до средине 20. века. Открићемо вам раскошност протоколарне свакодневице која је диктирала и употребу луксузно обликованог стакла. Ко су били добављачи и произвођачи тог стакла, ко је користио то стакло и у којим приликама, шта је утицало на његов опстанак односно нестанак кроз време, а шта је сачувано и коришћено од тог стакла у каснијим историјским периодима биће неке од тема овог предавања.

Изложба Стакло је производ истраживања и промишљања читавог тима стручњака различитих профила. Основна идеја је била са се, кроз експонате од стакла који се налазе у различитим збиркама Музеја Војводине, скрене пажња на материјал који има широку употребу и који нас вековима задивљује и инспирише.

Leave a comment