Рад на себе је постао веома битан у данашње време и чак неопходан за функционисање у било којој заједници, на послу, у тиму, у пару, у породици. Неретко размишљамо о одласку на психотерапију, али успут увек имамo изговоре зашто нам је нешто друго прече, битније, или немамо времена или новца или сматрамо да нам то није тренутни приоритет. Сви бисмо волели инстант чаробни штапић да реши све наше проблеме, међутим ми морамо радити на себи да би се око нас мењао свет. Морамо бити стрпљиви, истрајни и одлучни да желимо да унапредимо себе путем рада са стручним лицем и резултати ће доћи.

Успешто стартујмо 2024. године уз рад на себи

Оно што је некад био предмет предрасуда, сада је заиста потреба за живот и функционисање у свакодневици урбаног начина живота. Битно је да одаберемо адекватно стручно лице које одговара нашем сензибилитету, ко ће задобити наше поверење  и са ким ће сарадња донети резултате. Промене нису могуће одмах и зато их немојмо очекивати. Потребно је да прође неки период да би почела енергија да се мења и устаљени образац мишљења, уверења, навика и реакција. Битно је добро сагледати и утврдити проблем исто тако и циљ који желимо и промене које су неопходне. Није лако, много суза ћемо исплакати али морамо се борити уз подршку нашег психотерапеута. Сузе ће очистити душу, прочистити разум и ослободити наше видике.

Већ после првог пута ћете се осећати боље, самопоузданије, јер први корак је најтежи и зато је највећи. Нека ова година буде нам боље, будимо бољи најпре ми сами према себи, затим према другима као и они према нама. Отворите се, признајте, опростите, отпустите, исплачите се, само прихватите стручну помоћ без стида. Нека ове године будете најбоља верзија себе. Нека ваша енергије промене покрене и космос да се удружи и да вам отвори нова врата, пружи нове шансе и отклони старе проблеме. Осећајте се ви добро у својој кожи па ћете слати енергију спокоја и на околину.

Није једноставан ни кратак пут рада на себи. Потребан је континуитет рада а пре свега освешћивање себе и одлука да се нешто промени, прилагоди, коригује. Најчешће су то одређени устаљени обрасци понашања, одређена погрешна уверења, одређене навике, емоције које не можемо да разумемо или контролишемо. Свакако је најбитније да смо свесни тога, да увиђамо да проблем креће од нас и да желимо да га се ослободимо. Самокритичност је веома битна и одлика је емотивно високо интелигентних људи. Људи обично хоће да мењају друге и свет око себе, што није могуће и што је вишеструко проблематично и драматично.

Срећан рад на себи на путу ваше блиставе 2024. године!

Сузана Марјановић

Leave a comment