Дан заљубљених Свети Валетнин  сваке године се прославља 14. фебруара. Истог дана је и Свети Трифун – светац вина, винограда и баштована. Може ли Свети Трифун да се заљуби, а Свети Валентин да се напије?, нека су од шаљивих питања. Шта славимо тога дана – најбоље да се ова два свеца уједине у љубави коју ћемо славити сваког дана а посебно 14. фебруара.

unplash И љубав има свој диван дан!
  • Писати љубавна писма и пијуцкати вина 14. фебруара 

Да ли је овај празник више омиљен женама и како је повезан са слављем романтичне љубави и вина – остаје за дискусију.  Ако се вратимо у историју, 14 век и енглески песник се повезују са овим празником и већ до 15 века обичај прераста у праксу исказивања љубави цвећем, слаткишима, честиткама. Препричава се легенда да је Валентино који је венчавао војнике што је био проблематично када је одлазио на одрубљивање главе послао тамничаревој ћерци љубавно писмо и жути шафран  са захвалношћу за њену пажњу. У потпису стајало је твој Валентино…

Док Свети Валентин симболизује љубавни пар и заједничку победу у пару, Свети Трифун представља земљу кроз виноградарство и баштованство. Историја Светог Трифуна, мученика из трећег века са исцелитељским моћима, и Светог Валентина, свештеника који је венчавао заљубљене парове упркос царској забрани,  подучавају нас снази љубави – један кроз бригу о природи, а други кроз бригу о осећањима. Верује се да је и Свети Трифун управо у виноградима тајно венчавао заљубљене парове који због одређених разлога нису могли да се венчају јавно. Колико год на први поглед изгледа да су Валентино и Трифун два различита свеца између којих нема јасне везе, обојица су повезивани са тајним венчањима и са победом љубави упркос препрекама.

  • Дан честитки, бомбоњера и букета

Да ли сте знали да је прва порука за овај празник послата 1415. године? Ову поруку је послао војвода од Орлеанса из Француске својој драгој кад је био заточен у Лондонској кули. Процењује се да се сваке године пошаље више од 145 милиона честитки за Дан заљубљених а 2010. године послато је око милијарду честитки.  Средином 18. века слање љубавних честитки постаје веома популарно, а прве честитке су биле направљене од чипке и папира.  Временом је овај празник постао глобални феномен  због ког су се отварале не само радње већ фабрике које су производиле честитке специјално за овај празник. Ако умете сами да направите честитку – да је осмислите, креирате са специјалном љубавном поруком посвете – свака част!

Прелепо цвеће доминира на улицама тога дана –  кале, лале, руже, на све стране неко носи цвет или букетић… И ко није планирао застане да погледа и можда купи цвет лепшој половини. Просто нас цвеће тог дана мами и зарази нас својом појавом на сваком ћошку.

Чоколадице у облику срца и бонбоњере су такође поклони са којима не можете да промашите. Пријатно, романтично и симпатично. У облику срца, црвено и слатко – пун погодак. 

Да ли верујемо више Валентину или Трифуну, мање је битно колико да верујмо да и љубав има свој Дан у години и проведимо га романтично са вољеном осообом. Љубав је сваки дан око нас али 14. фебруара га славимо на посебан начин. Знакова пажње никад није доста дамама, тако да будите великодушни и широкогруди када су ваше лепше половине у питању и обаспите их једним букетом макар га сами направили од пољског цвећа.

Сузана Марјановић

Leave a comment