Хуманитарна организација „Нађи Раула“ из Ниша уз подршку породице Милић је по шести пут расписала јавни позив за предлагање кандидата за престижну Награду „Светислав Милић – младима од срца“. Награда се додељује младим људима узраста од 15 до 35 година старости. Појединци и институције своје кандидате могу предложити за једну од шест области, а то су: наука и образовање, култура и уметност, хуманитарни рад и мирна борба за људска права, спорт, институција године и специјална признања.

Предложите младе таленте

Предложите младе таленте за Награду „Светислав Милић – младима од срца“

„Као породица настављамо да промовишемо младе и талентоване људе. Кроз Награду „Светислав Милић – младима од срца“, сваке године истичемо најбоље међу најбољима. Истичемо најбоље промотере знања, али истичемо и оне мало старије који својим радом доприносе бољем положају младих“ – истиче Јован Милић, оснивач и утемељивач награде и додаје: „По традицији, конкурс се отвара 15. јануара и отворен је све до 1. октобра. Дакле, физичка и правна лица могу предлагати своје кандидате током целе године. Након 1. октобра, секретаријат проверава све пристигле предлоге које доставља шесточланој комисији.“

Награду „Светислав Милић – младима од срца“ прошле године добили су и: Милијан Бачевић и Теодора Обрадовић из Ниша, Хор Чачанске гимназије, Магдалена Станковић из Житорађе, Софија Родић из Ниша, Мирослав Милић са КиМ, Гордана Ковачевић из Ваљева. За институцију године проглашен је Центар за промоцију науке, али и Народно позориште у Нишу и ОШ „Учитељ Таса“ из Ниша. Плакете мира отишле су у руке Арно Гујона, Луке Горија, Јелене Ђоковић, Марте Арсовске Томовске и Оца Предрага Поповића.

„Сваке године комисија има веома тежак задатак, а то је да награди оне најбоље. Сви предлози који стигну у секретаријат су добри и показују да је Србија расадник талената. Знате, када смо ову награду покренули као студенти, на уму смо имали само једно, а то је да под сводовима Народног позоришта у Нишу истичемо младе људе на којима свако здраво друштво треба да се заснива и зато сваке године комисија донесе одлуку да уместо шест, награди минимум дванесторо младих људи“ – закључује Милић.

Физичка или правна лица своје предлоге могу послати до 1. октобра. Потребно је послати предлоге који садрже: кратку биографију кандидата – попуњени формулар пријаве, који је могуће преузети на сајту организације „Нађи Раула“, опис активности, релевантне доказе, односно линкове ка wеб страницама, где се комисија може детаљније упознати са радом кандидата. Предлоге је потребно послати на једном од три званична језика награде: српском, енглеском или шведском.

Предлоге са пратећом документацијом потребно је послати на мејл: sma.nominacije@gmail.com најкасније до 1.10.2024. године у поноћ. Након тога заседа комисија која ће донети једногласну одлуку о добитницима, којима ће признања бити уручена на свечаној церемонији доделе награда у новембру. Тема овогодишње доделе награда је „За милион година“. Признања могу добити млади људи из Србије, Европе и света, а о добитницима одлучује непромењена комисија коју чине: Хаџи Иван Реди, проф.др Меланија Митровић, Марија Рашић, Марјан Здравковић, Марко Вучетић и Љиљана Милић.

Иначе, имена лауреата биће саопштена следећим редоследом:

  • 28.10.2024. у 9h – Награда „Светислав Милић“ у области науке и образовања
  • 29.10.2024. у 9h – Награда „Светислав Милић“ у области културе и уметности
  • 30.10.2024. у 9h – Награда „Светислав Милић“ у области хуманитарног рада и мирне борбе за људска права
  • 31.10.2024. у 9h – Награда „Светислав Милић“ у области спорта
  • 1.11.2024. у 9h – Награда „Светислав Милић“, области: институција године , специјална признања, Плакета мира
    Породица је лука мира у олујама живота – Ко је био Светислав Милић?

Светислав Милић, рођен је 9.10.1936. године у Јасеници (општина Житорађа), где је и завршио основну школу. Уписује Војну школу тадашње ФНРЈ. На дошколовању у Бања Луци је био пар година, управо у том граду је упознао и своју девојку, касније супругу Љубицу. Службовао је у великом броју градова, те је целу своју породицу селио за Ковилово, Неготин, Сисак, Лесковац и последњи пут за Ниш, где остаје до своје смрти. Како је увек говорио најзаслужнија за стабилност породице била је његова супруга Љубица. У пензију одлази као стари заставник. Добитник је великог броја одликовања који су му додељени за војне заслуге. Увек је својој породици говорио да буду корисни заједници и да покушају да помажу, те је учествовао и у радним акцијама. Читавог радног века се борио за правду, истину и људска права и то у земљи, где није смело много тога да се говори.

Преминуо је 11.11.2004. у Војној болници у Нишу, а уз дозволу његове породице формирано је признање са одговарајућим слоганом: „Младима од срца“.

Ово је прво приватно признање оваквог типа у Србији, а сваке године влада велико интересовање јавности.

Извор: Стартуј

Leave a comment