Температурни ролеркостер је права подлога за зимску сезонску депресију. Срећом па то није права депресија, већ период када мењамо расположења, час нам је зима, час вруће сходно променљивим временским приликама. Ред магле, ред мраза, ред сунца, па ред ветра и у круг вртоглаво. Тмурна су нам јутра,често кишовита и стегнута мразом, подневна су нам одједном топла и мрак нам рано пада. Некако се свакодневница сведе на посао-кућа и чекање пролећа. Пошто нам је зима касно кренула она ће нам дуго и остати, тј. пролеће ће доћи касније. 

Unplash.com Недајте зими да вас потишти, већ откријте зимске чаролије!
  • Сезонски вируси харају

Прехладе и сезонски вируси харају на све стране, посебно у превозу када се возимо у препуним аутобусима, трамвајима где су нам заштитне маске потребне. Гужве су велике, посебно у главном граду зато је најбоље да улазимо у превоз са маском. Људи кијају, кашљу и не можемо их избећи јер се возимо истим превозом најчешће на путу ка послу. Понекад се може ићи и пешице уколико се не ради о о великој раздаљини, или уколико није много хладно. Зато ујутру шал умотајте око главе или маску на лице, рукавице обавезно и под пуном опремом за зиму се упутите пешице ка послу где ћете се успут загрејати без опасности по вирусе, али уз ризик да вам ипак буде хладно. Да ли ћете предузети мере опреза или сте спремни да чекате дуге редове код лекара на вама је избор. Свакако је боље почети са сопственом превентивом која ће вам највише помоћи да будете здрави, отпорни, јаки. Свако јутро осећамо да нам нос слини, задишемо се док идемо улицом како би што пре стигли посао, затим крећемо да кијамо, кашљемо и час посла ето и нама болести. Зато будите сам себи свој доктор и обезбедите себи спокојну зиму.

  • Витамини x 3

Исто тако су нам потребни и витамини у дуплој дози, витамин c, цинк, селен, магнезијум, уз пуно биљних чајева са лимуном, ђумбиром, медом. Такође, у хладнијим данима мање се крећемо, највише смо поред ТВ, у топлом кревету стога не смемо заборавити на неки вид рекреације, аеробикa, фитнеса, теретанe или барем шетња по крају. Обавезно доста сна, или барем редовно легање у кревет и устајања на време. Утопљавање, хидрирање, спавање, суплементација  – неопходни су да пребродимо ово променљиво време. Сем таблетица, имајмо увек и свежи лимун, ђумбир у праху или свеже нарендан како би здраво зачинили чај за јачање нашег имунитета. У постпразничном периоду имамо доста акција за витамине и суплементе пошто је то период када се највише користе, како нам имунитет пада после празника, обилних трпеза, тако и усред температурног ролеркостера.

  • Хоби не запоставити

Спорт, нека врста ручног рада, или умног рада – све што волите да радите у слободно време. Сада имате времена мало више, због лошијег времена смо у кући више, стога можете се више занимати хобијем а мање лежањем у кревету, али свакако довољно спавати. Такође, не заборавите слојевито облачење, као и да се осушите после тренинга како не бисте знојави изашли на ветар, кишу, мраз. Хоби одржава ваше физичке и/или психичке перформансе и тренира ваш ум да преброди тмурне хладне  дане. Најлакше је забити се у кућу када је зима, али морамо удисати и свежег ваздуха, морамо шетати, па и санкати се можемо бар на планини. Мој хоби је фитнес, исто тако писање. За оба хобије ми је теже наћи мотивацију у време зиме али битно је не стати, ма колико споро се покретали.

  • Одаберите књигу која вас орасположује

Боље је више читати квалитетно штиво него гледати све што нам се сервира на тв, посебно не црна хроника, негативне прогнозе, критике, ријалити и томе слично. Свакако тв је ту да и ми будемо део заједнице и упућени у њена дешавања. Даље ми селектујемо и бирамо шта ћемо гледати и како проводити време. Водите рачуна да нам не преће у навику превише гледања, наизглед интересантног или интригантног садржаја на први поглед, а заправо неквалитетног у суштини. Мој избор за књигу је увек психологија или књига црквеног духовника,  замена може бити романтични љубавни филм са вољеном особом у топлини дома.

Сузана Марјановић

 

Leave a comment