FIRST LEGO League у Србији

(Инспирисање деце и младих кроз СТЕМ образовање и ЛЕГО едукативне програме)

FIRST LEGO League програми за децу и младе у Србији

FIRST LEGO League у Србији

FIRST® LEGO® League је глобални програм који деци представља науку, технологију, инжењерство и математику (СТЕМ) кроз забавно и узбудљиво практично учење, употребом дидактичких материјала и LEGO Education сетова. На глобалном нивоу, за програм је пријављено преко 35 000 тимова, одржава се у преко 100 држава, а у Србији је организован од стране Удружења „Права Прича“у сарадњи са организацијом Serbian Tech и словеначком организацијом Super Glavce.
FIRST LEGO League Explore програм је осмишљен на тај начин да деца узраста од 6 до 10 година, заједно са својим ментором, месецима припремају и осмишљавају Иновативни пројекат на задату тему, праве панеле и презентације, као и моторизовани модел који је направљен од лего коцкица. Овогодишња тема пројекта је „MASTERPIECE“ и усмерена је на повезивање уметности и технологије. Ове године у Explore програму ће учествовати чак осамнаест екипа, а завршни догађај програма Explore фестивал ће се одржати почетком следеће године у Савременој основној школи. Циљ је да на забаван и едукативан начин уведе децу у свет роботике, технологије и науке. Компанија ЕПАМ је препознала значај и вредности програма и организатора и пружила подршку овогодишњој организацији догађаја.
Удружење ће 11. фебруара 2024. организовати и Challenge програм у Шапцу. Овај програм намењен је за децу узраста од 9 до 16 година и има за циљ да надахне младе кроз четири такмичарска дела, да експериментишу и развију своје критичко размишљање, кодирање и дизајнерске вештине кроз СТЕМ учење и роботику. Деца и млади кроз рад у тиму вођени ментором конструишу и програмирају робота који комплетира мисије Робот игре. Пред стручним жиријем објашњавају своју конструкцију, код, стратегију робота и представљају иновативни пројекат чији је циљ осмишљавање начина да се унапреди окружење и заједница. На такмичењу у Србији учествују екипе из различитих градова Србије. Победничке екипе са такмичења у Србији одлазе у Словенију на регионално такмичење, док екипе које успеју даље да се пласирају, одлазе на светско такмичење.

Удружење „Права прича“ је непрофитно, невладино удружење основано са циљем подршке деци, младима и заједници у области науке, технологије, образовања и хуманитарне делатности. SerbianTech је организација која се бави оснаживањем технолошког екосистема. Активности и иницијативе организације су засноване на три стуба – технолошко образовање и едукације, пословно умрежавање и промоција технолошког екосистема.
Завод Super Glavce је ПДП/оперативни партнер и официјални власник лиценце FIRST LEGO League (Discover, Explore i Challenge) за Србију, Хрватску и Словенију.
Актуелности везане за FIRST LEGO League програм  можете пратити на званичном сајту.

Leave a comment