Божић представља најрадоснији хришћански празник, дан када је рођен Исус Христ. За Божић се каже да је празник мира, слоге, праштања, благостања.

Припреме за овај празник почињу постом, који траје шест недеља. На Бадњи дан, дан који претходи Божићу, може се видети највећи део фолклора и традиције везане за сам празник. Ујутру рано се иде по Бадњак (церово дрво), који се сече из три пута. Занимљиво је да Бадњак носи име по Бадњем дану, чији назив опет потиче од речи бдити-остати будан, дочекати Божић.

У нашим крајевима се припрема печеница, домаћице спремају чесницу у коју стављају новчић или дукат. На Бадње вече породица је окупљена око вечере и иде на вечерње молитве и паљење Бадњака. Сам Божић је пропраћен породичним доручком, ручком.

Питали смо младе о њиховим ставовима и виђењима овог хришћанског празника. Као одговор на анкету, 85,7% младих је рекло да практикује
обичаје за Божић са својим укућанима. Као најважније обичаје које треба испоштовати они наводе паљење бадњака и одлазак на литургију. Такође, млади налазе за неопходно поштовање традиције, како би се сачувао национални идентитет и како бисмо једни друге учинили срећнима. Наиме, 71,4% се изјаснило да су доследни обичајима из личних разлога, због свог духовног стања и јер сматрају да тако поштују своју веру, док је мањи бројизабрао опцију да обичаје поштују из поштовања према старијима.

 

Милица Максимовић

Leave a comment