Ближи се Нова година и време празника. На крају сваке године и на почетку нове године сабирају се утисци године која је прошла и праве планови за наредну. Има лепих традиција попут састављања листе жеља, намеравања да се у наредној години за сваки дан запише један разлог за захвалност. Поред тога, праве се индивидуални планови шта планирамо остварити у наредној години. Можда ван свега тога што смо сами зацртали постоји још и нешто што бисмо сви морали променити, и људи којих бисмо се морали сетити.

извор: unsplash.com

КАКО КРЕАТИВНО ЗАПОЧЕТИ ГОДИНУ?

Нову годину треба припремити, не само у смислу весеља које организујемо, већ треба припремити себе какви ћемо бити и какву енергију желимо да остваримо у наредној години. Заправо, треба осмислити како обогатити сваки нови дан у предстојећој години и направити је бољом од претходне.

Живот је креативни чин, попут књиге коју ми морамо исписати или бојанке коју требамо обојити без обзира на околности и ситуације.

Један од начина креативног уласка у наредну годину јесте осмишљавање неке навике, нове традиције коју ћемо увести у свој живот, а која ће наш живот обогатити. Рецимо, то може да започињање дана музиком одређеног жанра који нас опушта. То, такође, може бити осмишљавање неких вежби, тренирања плеса код куће. Можете одређеним данима пити само капућино. Или организовати четвртком окупљање са другарицама када ћете пити чај и јести колач од јабука. Можете почети да играте неки спорт, рецимо петком, на оближњем игралишту са друштвом. Многи кажу да се традиција претвара у рутину и монотонију, али традиције дају смисао човековом животу и боје сећањима периоде наших живота, те у сваком периоду требамо имати неку традицију, а неке требамо очувати кроз живот. Као што се лисица радовала што ће тачно одређеног сата видети малог принца, тако ће и наш организам производити хормон среће сваке среде када треба да правимо палачинке. За повећање мотивације може вам бити од користи и текст који се налази на следећем линку http://omladinskenovine.rs/2021/11/30/kako-povecati-svoju-motivaciju/.

извор:unsplash.com

ПЛАНЕР

Долазимо до оног чувеног свима познатог и, помало досадног дела, који се односи на планове за наредну годину. Сви их имамо, и сви их некако не реализујемо баш у потпуности, Када год нешто није нама по вољи, или ми не поступамо на адекватан начин, најлакше је рећи у новој години ће бити боље (или ћу ја бити бољи). Заправо, ови планови често служе за изговоре, а некада и за правдање пред самим собом. Такорећи, пред сваку нову годину, како се она више ближи, тако ми планирамо да смршамо, да се здравије хранимо, да идемо код лекара, да оставимо цигарете, да више учимо, да научимо нове језике... Дође први јануар, врло брзо и тридесет први децембар нове године и ми имамо исте планове, или боље, исте изговоре.

На страну сва ова прича, прављење планера за Нову годину и имање планова је добро. У многим случајевима планови на адекватан начин постављени могу се и реализовати. Рецимо, план да следеће године завршимо нешто, да научимо нешто ново, да одемо негде где смо дуго хтели, да променимо неку своју ману, све су то добре идеје. Треба их само лепо поставити и осмислити начине на које те идеје могу да се реализују. Куповина креативних планера у књижарама, њихово преузимање са интернета или, чак још боље, сачињавање сопственог планера креативно уз пуно боја и симбола, јесте јако добра идеја. На тај начин, свом животу дајемо смисао, јер имамо жељу и имамо и вољу, а од године правимо 365 дана једне велике приче, што свака година, на крају крајева, и јесте.

Да бисмо имали план, морамо имати и жељу и вољу. А да бисмо имали воље, прво морамо имати жеље. Један од најлепших новогодишњих обичаја јесте састављање листе жеља. Напишите на неком папиру своје жеље за наредну годину, папир негде одложите, на неко тајно место за које само ви знате. И када прође година, погледајте да ли сте остварили своје новогодишње жеље. Лепа је идеја и да Нову годину започнемо тако што ћемо  за сваки дан у години записати на папирићу разлог за захвалност за тај дан, а онда папириће одлагати у теглу коју претходно украсимо.

 

извор: unsplash.com

ШТА ЗАПРАВО МОРАМО ПРОМЕНИТИ?

Свет често није место каквим смо га замишљали. Оно што се дешава у свету, а чији смо сведоци,  утиче на успаваност људи и губитак воље. Утиче и на осећајност, на неразумевање. Сви постајемо тврђаве и свет за себе, а и у овим празничним данима има оних који ће бити сами. И у овим данима има људи који неће имати богату празничну трпезу, људи који ће провести празнике у болници, или са неким не баш решивим проблемима које неће моћи тако лако да одагна и разреши сама чињеница наступања нове календарске године. Оно што морамо променити јесте свест и осећај за друге, нарочито за ове људе којима ће празници бити још тежи јер не могу да их прославе на прави начин или немају како ни са ким да их прославе.

Пођите од ваше породице и вашег окружења, не дозволите да се ико осети као да је сам на свету. Потрудите се да разумете, потрудите се да се нађете и створите свест да неко има некога свог. Не дозволите да ико ваш клоне. Ако приметите некога да није ваш, а није му добро, нађите му се. Помогните људима подршком, и поклоните им време, оно што је најскупље и што више нико никоме не поклања. Пођите од малих корака, осмехните се, дајте реч утехе. А онда постепено дајте још веће кораке како бисте помогли себи блиским људима, а и људима који вам нису блиски, али им треба помоћ. Нека ваша новина и најважнији обичај у Новој години буде хуманитарност у било ком облику.

 

Текст: Александра Секулић

Leave a comment