Опстанак уметности у будућности није питање које нас плаши. Оно што нас занима је како ће уметност будућности изгледати, шта на њу утиче; шта је данас на маргини и можда већини сувише чудно, а постаће мејнстрим; да ли ће нестати особени уметничких изрази под утицајем развоја нових технологија; како млади уметници користе различите медије, шта ће опстати из старог света уметности? Да бисмо разумели и предвидели оно што нас чека, неопходно је да добро упознамо савремено уметничко стваралаштво, које СУЛУЈ у својој новој кампањи акцентује организујући изложбу под називом ULTRACONTEMPORARY. Који су то ултрасавремени трендови у уметности у Србији, биће приказано у склопу новогодишњег програма новог издања реномираног Савезног удружења ликовних ументика Југославије – СУЛУЈ-а.

Шта је то нови СУЛУЈ и како замишљамо уметност будућности

Шта је то нови СУЛУЈ и како замишљамо уметност будућности

Савез удружења ликовних уметника Југославије је савез струковних удружења ликовних уметника, који од 1946. године делује у пољу афирмације домаћег ликовног стваралаштва. Галерија СУЛУЈ, основана почетком деведесетих година у канцеларијским просторима удружења које је распадом Југославије нестало, налази се на другом спрату палате АНКЕР на Теразијама. Програмски концепт галерије је неговање и презентација савремене ликовне – визуелне уметности. Галерија промовише ауторе из области ликовног али делом и примењеног стваралаштва, представљајући соло поетике – углавном млађих стваралаца, али и ауторске концепте историчара уметности и групне изложбе. Током 25 година постојања Галерија СУЛУЈ реализовала је око 500 различитих уметничких манифестација локалног, регионалног и међународног карактера, као и стручних трибина, презентација књига и других уметничких програма. Идеја да се сашије ново рухо СУЛУЈ-а и реновира простор поменуте галерије дошла је од стране младих уметника И кустоса који су препознали афирмативни и уметнички значај овог удружења, те представили бројне планове у контексту ребрендирања ове институције. У будућности, СУЛУЈ би могао бити главни организатор Бијенала младих, као и простор који би најмлађим уметницима обезбеђивао услове за своје стваралаштво.

Поводом иницијативе за прикупљање средстава која би се уложила у реновирање галерије СУЛУЈ на Теразијама, осмишљен је богат програм који чине ULTRACONTEMPORARY продајна изложба и нешто другачија новогодишња журка.

ULTRACONTEMPORARY продајна изложба биће отворена од 29. до 31. децембра коју је курирала Нина Михаљинац, уметница, кустоскиња И руководилац УНЕСЦО катедре за културну политику и менаџмент на Универзитету уметности у Београду, заједно са Танетом Лакетићем, учесником Бијенала младих. У складу са новом визијом СУЛУЈ-а уметници који ће се представити на овој изложби махом су млади и неафирмисани, уз чија имена стоје и неки од најпознатијих (алтернативних) ствараоца и оних који ће се овом приликом вратити на велика врата актуелне уметничке сцене: Марија Вауда, Младен Јанковић, Дуња Чорломановић, Дарко Вукић, Теодора Нешковић, Татјана Вукелић, Теодора Даниловић, Ана Алексић, Александар Денић, Филип Бојовић, Александар Ракезић, Никола Јовановић, Николија Станојевић, Павле Јововић, Душан Рајић, Александар Смедеревац, Милица Лавадиновић, Исидора Стојановић, Исидора Жарковић, Мирослав Илић, Маја Жужа, Алекса Виторовић. Изложбу организују студенткиње Катедре за менаџмент и продукцију Факултета драмских уметности Анђела Тадић, Ана Константиновић и Ана Матић.

Журка којој смо са разлогом дали епитет “нешто другачија” биће узбудљива станица у новогодишњој ноћи за све не који желе да доживе сјајан провод у салонским просторијама СУЛУЈ галерије, уз могућност колективног стварања и остављања уметничког печата садашњости на зидовима институције коју чека нека сасвим нова будућност. Све оне који дођу забављаће Григор Росенхеутзе (22-23h), супер забавни уметничко-кустоски трио Јоване Васић, Мие Ћук и Маје Жуже (23-00:30h) И Ана Радоња – чувена по својим хипнотички-мрачним електро ритмовима. За светлосно-визуелни угођај биће задужен уметник Citamrak Auf из Малезије.

Врата СУЛУЈ галерије биће отворена од 22h. Понесите своје пиће и симболичном донацијом платите улаз. Видимо се!

Извор:Стартуј

Leave a comment