Празнична идила неке обузима већ првог новембра, док се други суздржавају све до самог краја године. Ипак, готово све оно што нам пада на памет када помислимо на празнике (јелка, лампиони, Деда Мраз) потиче из западњачке културе. Спектар обухвата све, од употребе грегоријанског календара, па до религије (Божић) или медија (Деда Мраз у црвеном оделу први пут се појављује у Кока Колиној реклами 1931. године). Како и када друге културе обележавају крај године?

Дочек на гробљу - Чиле

Чилеанска Нова година, фото: milleworld.com

Чилеанци Нову годину славе по грегоријанском календару. Ипак, они крај године не дочекују у кругу породице - макар не живих. Наиме, на дан дочека свештеници не држе молитве у црквама, већ излазе на гробља праћени верницима. На овај начин, живи поручују да су одани преминулим прецима, те да су они део њихове породице без обзира на то што више нису ,,ту” у буквалном смислу.

Спаљивање Кардашијанки - Еквадор

Страшила, фото: travelhelix.com

У Еквадору постоји веома интересантан обичај - последње вечери у години, породице се окупљају и праве ломаче на којима спаљују трагове прошле године. У центру сваке ломаче налази се невољена позната личност, била то певачица или фиктивни јунак. Ова ,,страшила” породице углавном праве саме од папира, мада је могуће и купити фабрички произведена страшила.

Ипак, не славе сви Нову годину у исто време. Погледајмо обичаје култура које се придржавају мање конвенционалних календара.

Рош хашана/Јом кипур

Šofar | Haver Srbija
Шофар, фото: haver.rs

Рош хашана, или јеврејска Нова година, обележава се у септембру или октобру као празник настанка света. Уместо раскошних прослава, Јевреји овај празник сматрају тренутком покајања за све грехе почињене током претходне године. Рош хашану и Јом кипур раздваја десетодневна молитва, у току које рабини прва два дана проводе дувајући у шофар, инструмент који производи звуке сличне плачу, симболично се огласивши као знак жалости због људских грешака и позив за све одрасле мушкарце да се придруже молитви. За време овог празника често се једу медом заслађене јабуке, као симбол слатке године која стиже, али и традиционални овални хлеб. Кулминација светковине јесте Јом кипур, током ког се пости и одлази на ноћну службу у синагогу.

Кинеска Нова година

Традиционални кинески змај, фото: news.cgtn.com

Датум овог седмодневног празника варира од године до године, али углавном се догађа у фебруару. Свака година обележена је једном од дванаест животиња кинеског зодијака (2022. биће година тигра). У току дочека, кућа се темељно чисти како би се из ње истерала лоша срећа, а преминулим прецима нуде се жртве у виду хране на олтарима. Тзв. Лунарна Нова година обележава се породичном вечером, током које сви чланови породице носе црвену одећу. Најчешћа храна је риба, због свог кинеског назива симбол изобиља, мада су често заступљене и ролнице, торте од пиринча и кнедле. Најмлађи на поклон добијају црвене коверте са новцем, за које се верује да доносе срећу. Након вечере, породице се окупљају напољу како би уживале у ватромету или гледале традиционалне “плесове змајева”

Знате ли ви за неку мање познату традицију? Пишите нам у коментарима.

 

Текст:: Љубица Огњеновић

Leave a comment