Децембарска еуфорија у јеку увелико. Почетак децембра је већ време да се јелка окити или барем потраже новогодишњи украси и поклони. Од снега нема ниједна пахуљице да промиче али неретко нас ујутро дочека кишица росуља или стидљиво сунце које се бори против мраза.  Светлуцају улице, јелке нас поздрављају на сваком кораку, празнични дух се осећа, град је пун људи који купују, излози нуде акције пред празнике и сви смо се упослили еуфоријом свако на свој начин и по својој жељи.

unplash.com У јеку новогодишње еурофије нашла се и маца!

Посебно је свечана атмосфера, баш као и током сваког празника. Свечаније се облачимо, претежно црвено, сребрно, златно, више се дружимо, излазимо, поклањамо, захваљујемо се, опраштамо, баш као и сваке године када се пред њен крај своди анализа и рачуница. Свеукупно посматрање целе године, анализе успона и падова, доношење закључака и извлачење поука није нимало лак ни пријатан посао али свакако се то у нашим мислима данима сакупља, таложи и бележи. Најбитнији су добри закључци и добре поуке, на основу који можемо планирати промене у новој години и учити на својим грешкама у жељи да будемо бољи, успешнији и срећнији. “Човек се учи на грешкама и све док је жив” – није фраза већ је заиста тако. Понекад нам буде болно да се враћамо у прошле месеце, да признамо грешке, да се присећамо падова, да будемо поштени и да себи кажемо у чему можемо  и желимо да да будемо бољи. Правити план за нову годину подразумева за предуслов да имамо визију шта желимо и колико јако. Колико је јака жеља толико јака може бити и дисциплина и једно без другог не могу. Али да ми не бисмо превише размишљали сада ми се морамо препустити децембарској еуфорији и оставити планове за јануарске празнике када у кући одмарамо.

Шта значи препустити се децембарској еуфорији?

Украсе китити по кући, спаковати поклончиће, окитити јелку, пити по мало вина, облачити црвену хаљину, направити локне код фризера, испијати поподневне кафе и чајеве у кафићу, освежити стан неким новинама, купити ситнице које ван нису неопходне али их желите… Отићи до цркве и запалити свећу за ваше молитве и жеље, окадити кућу, бацити непотребне покварене и старе ствари које се вуку по ћошковима, унети неку нову енергију и неку промену у свакодневницу..Увек и мала промена доноси нову енергију и иницира и веће промене. Ако досад нисте облачити свечану хаљину за празнике, а стоји вам нова у ормару, када ћете је обући ако не сад? Ако досад нисте никад колачима послужили комшију а увек вам је би први од помоћи, што не бисте сад се баш њега сетили и позвонили на врата са тацницом колача, пите? Ако вам се локне допадају али никад да буде прилика за њих, зашто сад не бисте пробали нову фризуру? Црвени лак за нокте, мислите да је увек био јак, али за новогодишње празнике је баш идеалан.

Уживајте у малим радостима – даривајте да би вам било још више даривано

Поклоните осмех и он ће умножавати на више страна. Поклоните добру вољу па и ако неуспете цениће се  што сте све дали од себе. Обрадујте се туђој срећи, да би и вас та срећа огрејала и дошла вам у сусрет. Помислите добро, искажите доброту лепим речима, учините мало добро дело и видећете цео свет се мења према вама. Срце ће вам угрејати радост и љубав и ваша енергија биће претежно позитивна. Универзум ће вам вратити енергију коју ви иницијално емитујете. Зато цео децембар певајте: Нова Година само што није, нека се пева, нека се пије!

Сузана Марјановић

Leave a comment