Седми Дочек у Новом Саду: Прослава која је променила имиџ града
Бренд који је Новом Саду донео престижна признања и награде, допринео туристичкој сезони и имиџу града, направио уметнички и продукцијски искорак и угостио нека од највећих светских и домаћих имена извођачке и визуелне уметности – новосадски Дочек, биће реализован седми пут, као јединствена прослава две Нове године у Европи 31. децембра у Подграђу и 13. јануара на локацијама широм Новог Сада и у околини. Продаја улазница за 13. јануар 2024. почиње данас у 12 часова.

Седми Дочек у Новом Саду: Прослава која је променила имиџ града

Настао у оквиру пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе”, Дочек је у претходних седам година директно допринео да, уз друге пројекте, Нови Сад освоји престижна признања – награду за једну од најуспешнијих Европских престоница културе „Мелина Меркури”, награду за Најбољи европски тренд бренд у области културе, ту је и престижна УНЕСЦО листа креативних градова, док се два пута нашао и у номинацији за Најбоље европске фестивале.
Као прва прослава Нове године која је спојила извођачку и визуелну уметност, и већ обухватила спектакуларне новомедијске изложбе, Дочек наставља да поставља нове стандарде, мењајући и праксу традиционалног ватромета коју замењује специјалним визуелним ефектима и биоразградивим материјалима 31. децембра, у духу већ познате Тесла светлосне галерије, која сваке године има ново издање у Подграђу.

На седми Дочек 31. децембра и 13. јануара стижу једна од најбољих харфисткиња света, Кетрин Финч, музичар који је променио историју хармонике, Ришар Галијано, врхунски светски а capella састав А Филета, легенда гитаре Влатко Стефановски, млади бенд чији су концерти сви распродати, Буч Кесиди, реномирани симфонијски оркестар Народног позоришта Републике Српске, уз регионално познат бањалучки бенд СОПОТ и Кољу.
Из најпопуларнијих светских клубова долази и Метју Џонсон, један од редовних ди-џејева у чувеном берлинском Бергхајну, уз препознатљиво име домаће техно сцене – Марка Настића, којима се придружују новосадски ди-џејеви Runy i 2MUCH, потом добитници МТВ награде и чувеног хрватског Порина, група Elemental, као и легенде рока на овим просторима – Partibrejkers.

Новосадски Big Bend и гости донеће звуке Холивуда и највећих југословенских филмова, а стижу и овогодишњи добитници најпрестижније рег-ионалне музичке награде Милан Младеновић, Љубичице, најактуелнији регионални tribjut бенд из Србије
АББА РИНГ, париски продуцент и ди-џеј Френк Роџер, авангардна португалска фадо дива Жисела Жоао, представници домаћег прогресивног алтернативног звука Канда, Коџа и Небојша у nplugged верзији, зачетник глобалног музичког феномена познатог као Балкан бит Кирил Џајковски, лондонски алтернативни рок бенд Фламингодс, један од првих представника домаће електронске сцене ди-џеј Дејан Милићевић, српска џез дива Лена Ковачевић, дечји хор СНП-а и многи други на готово 40 локација.
У оквиру јединствене прославе која, осим што спаја две Нове године, повезује и два календара, два писма, два рачунања времена и две врсте уметности – извођачку и визуелну, наставља се и сарадња са образовним институцијама, међу којима су Академија уметности у Новом Саду и Факултет техничких наука, као и визуелни уметници који сви заједно стварају ново издање Тесла светлосне галерије на Тврђави 31. децембра, али и на посебном дизајну сцена у затвореним просторима 13. јануара.
Од 2017. године, када је реализован први Дочек па до последњег, број ноћења у Новом Саду скочио је чак 90 одсто у децембру, односно 130 одсто у јануару, а у децембру 2022. и јануару 2023. године остварен је највећи број ноћења у овим месецима у последњих 20 година, према званичним подацима Републичког завода за статистику.
Током протеклих седам година реализовано је више од 400 програма, на више од 100 локација у граду и његовој околини.
Сви програми на Дочеку 31. децембра су бесплатни. Улазнице за Дочек 13. јануара могу се пронаћи на свим продајним местима Gigstix-a и онлајн на сајту gigstix.com. Партнери Дочека су Ерсте банка, Idea, Birra Moretti, компанија НИС и ДДОР осигурање.
Све информације о Дочеку можете пронаћи на сајту docekns.rs.

Leave a comment