Арт Биоскоп CK13 вас позива на циклус филмова под називом „Crime Christmas“ у оквиру ког ће бити приказани филмови који тематски нису стандардни Божићни филмови, али чија је радња смештена у довољно хладан амбијент да одговара празничној, децембарској тематици. Без обзира на то да ли је реч о моралном злочину као што је то случај код Кјешловског, о плаћеном убиству као код Вендерса или о мистериозним и необјашњивим дешавањима у Венецији-лавиринту код Рега, ова три филма и три култна редитеља нуде алтернативне празничне класике.

Новогодишњи празнични филмићи

Понедељак, 11. децембар

20.30h Декалог И и Декалог III (1989), Кристофер Кјешловски
I Десетогодишњи Павел и његов отац воде своје животе уз помоћ компјутера, а Павелова тетка брине да је његово духовно образовање занемарено. Међутим, он је сувише заузет уживањем у животу, посебно захваљујући очевом Божићном поклону – пару клизаљки.
III: Јанош је таксиста. Бадње вече је, а он поштује традицију: даје поклоне породици и присуствује Поноћној миси. Међутим, Еви, жени с којом је преварио своју супругу, потребна је помоћ.

Уторак, 12. децембар
20.30ч The American Friend(1977), Вим Вендерс
Стаклорезац (Zimmerman) који пати од смртоносне болести сусреће се с човеком који тргује лажним уметничким делима. Привучен подземним светом сумњивих гангстера, Zimmerman осећа искушење да почини убиство за одређени износ новца којим би обезбедио добростање своје породице након његове смрти.

Среда, 13. децембар
20.30h Don’t Look Now(1973), Николас Рег
Брачни пар је управо изгубио своју малу ћерку у несрећном случају утапања. Путујући у Венецију због посла, они сусрећу две старије сестре које тврде да су видовите. Иако супруг одмах одбацује ове тврдње, и сам почиње да доживљава чудне визије

Leave a comment