Упис у четврту годину средње школе за многе значи прекретницу у животу. У том тренутку се поставља једно од најважнијих питања: шта даље? За особу која је тек ушла у свет одраслих, то питање може представљати огроман стрес. Поред питања да ли уписати медицину, економију, језик или нешто друго, поставља се и питање да ли уписати државни или приватни факултет?

У нашој држави преовладава мишљење да је похађање приватног факултета у ствари, купљена диплома. Како је дошло до тога? У последње време, све више политичара мисли да, уколико су на важној позицији, морају да имају докторат. Ти докторати су у већини случајева, одбрањени на приватним универзитетима. Због све више доказивања плагијата таквих доктората, у народу се развило мишљење да приватни факултет заправо и није права факултетска установа.

У истраживању које је спорведено за потребе овог текста, упоредили смо државни и приватни факултет. 

На државним факултетима, студенти морају да издвоје око 5000 динара за књиге. На приватним факултетима, факултет обезбеђује књиге својим студентима. Предност, зар не? Међутим, најјефтинија година у кругу приватних факултета у Новом саду износи 1200 евра на Факултету за економију и менаџмент ФИМЕК, док најјефтинија година на државном факултету у Новом Саду износи 54450 динара на Природном-математичком факултету. 

Најскупља година приватног факултета у Новом Саду износи 1600 евра на Факултету за правне и пословне студије ..Др Лазар Вркатић”, а најскупља година државног факултета износи 1500 евра на Академији уметности.

 

На Филозофском факултету година износи између 65000 и 96000 динара, на Пољопривредном факултету између 70000 и 80000 динара, на Факултету техничких наука 90000 динара у просеку, а на Медицинском факултету година износи 1000 евра.

Живи као да ћеш сутра умрети. Научи као да ћеш живети заувек.

Махатма Ганди 

Иако су ово ставке које већина сагледава приликом уписа, ту постоје и додатни трошкови током студирања. 

Ако се одлучите за Економски факултет у Новом Саду, за упис ћете морати да издвојите 7200 динара, за Природно-математички 6500 динара, за Филозофски 8500 динара, док се за Медицински факултет не плаћа упис већ само осигурање које износи 5500 динара. 

На приватним факултетима се упис не плаћа.

 

Пријава испита на државним факултетима се креће од бесплатне пријаве (на Економском факултету) до 1500 динара (на Медицинском факултету не узимајући у обзир да су прва четири испита бесплатна). 

На приватним факултетима у Новом Саду, цена пријаве испита се креће такође од бесплатне (Факултет за економију и менаџмент ФИМЕК), док је највиша цена 1000 динара (на ЕДУКОНС факултету).

Улагање у знање се највише исплати.

Бенџамин Френклин 

Овера семестра се на државним факултетима креће од 1000 динара (на Медицинском факултету) док најскупља овера износи 3500 динара (на Академији уметности). 

На Економском факултету, овера семестра износи 1400 динара, на Филозофском факултету 1200 динара (за оне на буџету), на Пољопривредном 2310 динара, на Природном-математичком 2200 динара, док на Факултету техничких наука овера семестра износи 1500 динара (за оне који су очистили годину). 

Важно је напоменути да на Економском факултету поред године која износи 108000 динара, мора платити и партиципација која износи 24000 динара.

 

На основу података са државних и приватних факултета у Новом Саду, можемо закључити да не постоје неке кључне разлике између њих. Предност приватних факултета је да студенти не морају да плаћају књиге већ им факултет то обезбеђује. 

На вама је да одлучите да ли ћете на државни или на приватни факултет. За који год факултет да се одлучите, важно је да слушате себе и особе чије вам мишљење значи. Срећно на пријемном испиту!

 

Милош Влаховић и Мина Лозанчић

(под менторством Варваре Лазаревић и Ирене Спасић)

Фотографије: Unsplash, Pixabay

Leave a comment