Драга домаћице, шта ћемо спремати овог викенда? Нешто практично, укусно и другачије. Можемо једну питу 2 у 1 коју можемо јести за доручак, ужину, вечеру а можемо неког и угостити. Нека ова пита буде нешто другачија, практична комбинација састојака које већ имамо у кухињи и нека буде специјално укусно дело наших златних руку.

unplash.com Шта ћемо укусно спремати драге домаћице?

Састојке које сам нашла при руци у својој кухињи и које сам користила одокативно су следећи:

  • бело брашно шоља ипо;
  • 2 јајета;
  • прашак за пециво;
  • пола шоље киселе воде;
  • пола шоље маслиновог уља;
  • сусам, ким;
  • пола кашичице соли;
  • мало паковање крем маслац;
  • 500 грама сира(ситног, младог или тврдог по жељи);
  • 200 грама шунке ћуреће беле;
  • чаша јогурта;
  • 500 грама дебљих кора.

Сједините све састојке да добијете хомогену масу.  Шунку исецкајте и помешајте са сиром. Сваки лист коре натопите са масом коју сте сјединили затим поставите у плех један лист при дну и један на врху. Између поставите јускице које ћете добити тако што ћете сваку кору сгужвати, умочити у масу и тако што ћете их ређати једну уз другу. Појачајте руком додатно са шунком и комадима сира. Водите рачуна да коре буду добро натопљене како не би остали суви неки делови при гужвању. Зато вам треба доста течне масе коју можете појачати са јогуртом додатно, јер имате доста кора за натапање. Коре упијају млечну масу и веома су суве тако да вам треба више масе него што вам се може учинити, уколико желите да направите сочну питу. Сира у крупним комадима, осим ако није ситан, додајте тако да га има на свим местима где би могао да западне тако да при печењу се не раздвоје празна места. Поспите белом ћурећом шунком такође и на последњу кору нарендајте качкаваља који ће се растопити при печењу. Поспите сусамом и кимом последњу кровну кору пите. Пеците у загрејаној рерни на 200 степени око 20 -ак минута.

Ваша пита ће нарасти, заруменети се и пуна сира и ћуретине биће сочан комад ужине или обилан доручак. Остаће вам и за сутра и прекосутра, као и да поделите са још неким. Цео плех пите са сиром и шунком које је дело ваших руку је укусан оброк,  веома економичан, а при том домаћи и само ваш, оригиналан! Што више пита направите тако ћете стицати више искуства код прављења смесе и код печења. Знаћете када ће боље нарасти, када се боље запећи и када ће бити укусније зачињена ваша пита. Само напред, драге домаћице!

Пријатно!

Сузана Марјановић

Leave a comment