Brave New Media Forum је изванредан догађај који већ седми пут организује Deutsche Welle Academy заједно са Кровном организацијом младих Србије. На овом форуму се окупљају млади људи који су спремни да промене ток медија у целом свету. Од ове године су биле организоване и сесије Innovation days па је зато овогодишњи назив фестивала био BNMF LEVEL UP.

Ове године BNMF се одржао у Југословенској кинотеци у Београду и трајао је од 17. до 18. новембра.

Говорници су били са различитих делова планете. У прогнанству из Мјанмара се онлајн путем обратила Тин Тин Њуо, директорка Burma News International која је причала о слободи медија у Мјанмару. Поред ње, обратио се и Цан Дундар, новинар из Турске који тренутно борави у Немачкој јер је прогнан из своје државе, само зато што је подигао глас против тамошњег режима. Он је истакао да никада није било толико важно бранити, откривати и делити истину.

Не можеш да убијаш људе да би сачувао моћ.

Тин Тин Њуо

Међу говорницима била је и наша главна и одговорна уредница Сања Ђукић, која је заједно са Игором Стојановим представила рад и циљеве Young Media Network-а, организације која окупља младе наде да развијају своје новинарске вештине.

 

У оквиру панела The Young Media Code Elevating content for young audience Сања и Игор су представили Етички кодекс у извештавању за младе и о младима, и у разговору са Горданом Новаковић и Лидијом де Рис дискутовали о томе како данас медији извештавају о младима и колико је заступљен принцип етичности.

Присутнима су се обратили и Клаус Дахман, из DW Akademie, Милица Црквењаков, која води профил „Драга девојчице”, Исидора Ковачевић, главна уредница „Подринских”, Рамона Шчуриц, новинарка сајта srednja.hr, Рима Григорyан, новинарка из Јерменије, као и многи други.

Када не пишем, осећам се сигурно. Када пишем, добијам претње.

Исидора Ковачевић

Овогодишњем фестивалу је присуствовало преко 250 гостију из региона Западног Балкана и Европе.

Међу волонтерима били су и учесници Mediamocracy кампа који се одржао ове године у августу на Охриду.

Жељно ишчекујемо и следећи Brave New Media Forum, а надамо се да ћеш баш ти да учествујеш следеће године на овом фестивалу међународног карактера.

 

Милош Влаховић и Анђела Грковић

Фотографије: Марија Ердељи

Leave a comment