Фестивал Филмских Ауторки 24. и 25. новембра
Да се глас филмских уметница више чује!

Да се глас филмских уметница више чује!

Трећи по реду Фестивал филмских ауторки одржаће се крајем новембра у Културном центру Новог Сада, у организацији Удружења ОФФ Нови Сад. И ове године, фестивал ће отворити врата ауторкама са циљем да подржи женско филмско стваралаштво, афирмише рад ауторки и ангажовану уметност, као и да подстакне формирање женских филмских колектива.
У току два дана фестивала, публика ће имати прилику да погледа дугометражни филм „ОВУДА ЋЕ ПРОЋИ ПУТ“, ауторке Нине Огњановић, као и краткометражну селекцију коју чине филмови „ШЕВА” ауторке Катарине Крстић, „ВЕЧЕРА СА ЉУБОМ” ауторке Дивне Стојанов, „КО ЈЕ САД ТАЈ ИКА БАШИЋ?” ауторке Тамаре Трнинић, „ПОСЛЕДЊИ ЧИН“, ауторке Уне Бојић и „ДАН ЗА НАС”, ауторке Тамаре Кострешевић. Након пројекција, биће одржани и разговори са ауторкама.
Осим што ће фестивал пружити кутак за приказивање филмова и прославу рада женских филмских уметница, обезбеђујући да њихови разноврсни гласови, таленти и перспективе буду више заступљени, фестивал ће пружити и јавни простор за креативне дијалоге и радионице.
У оквиру фестивала биће одржана радионица „ДОКУ ПОРТРЕТ – ЖЕНЕ СНИМАЈУ ЖЕНЕ“, на којој ће све заинтересоване полазнице моћи да интервјуишу једна другу, као и да се нађу у улози сниматељки. Идеја радионице јесте да се направе кратки, реалистични и искрени портрети жена који ће срушити предрасуде, дати јак друштвени коментар, приказати аутентичност и различите нијансе живота жена. Све заинтересоване жене могу се пријавити путем линка, а радионицу ће водити Анкица Мићашевић, директорка фотографије.
Како се у петак 25. 11. обележава Светски дан борбе против насиља над женама, биће одржан и панел „ИСПРЕД И ИЗА КАМЕРЕ: НАСИЉЕ НАД ЖЕНАМА НА ФИЛМУ“ посвећен замршеним слојевима психичког и физичког насиља над женама, начину на који је то приказано на филму, борбама жена које раде у филмској индустрији и злоупотреби ауторитета.
Фестивал се реализује уз подршку Градске управе за културу града Новог Сада, а све информације, као и тачна сатница биће објављени на сајту Удружења Офф, на инстаграму и фацебоок страници. Удружење Офф Нови Сад је настало са циљем да обогати културну понуду у Новом Саду, алтернативној уметности и уметницима врати снагу, моћ, кредибилитет у друштву и оснажи талас могућих питања и одговора.

Leave a comment