Објављена имена последњих лауреата Награде “Светислав Милић”
Комисија за доделу Награда „Светислав Милић – младима од срца“, донела је једногласну одлуку да награду у области институција године поделе: ОШ „Учитељ Таса“ из Ниша, Центар за промоцију науке и Народно позориште Ниш, док специјална признања ове године деле: Матеја Вукелић, ученик Математичке гимназије у Београду, Мирослав Милић са Косова и Метохије и Гордана Ковачевић из Вршца. То су саопштили Љиљана и Јован Милић, испред Хуманитарне организације „Нађи Раула“.

Објављена имена последњих лауреата Награде Светислав Милић

ОШ „Учитељ Таса“ броји 1014 ученика распоређених у осам разреда са укупно 37 одељења, логопедским одељењем, три предшколске групе и 87 полазника у продуженом боравку. Школа није само место где се преносе знања, већ је и центар заједничког раста и развоја.

Ова школа има богату историју. Оснивање ове школе везује се за угледног писара и учитеља, Спиридона Јовановића, који је 1830. године послат од стране кнеза Милоша Обреновића да организује школовање у Нишу. Школа се развијала упркос многим изазовима и политичким променама.

Посебно се истиче успех ученика и наставника ове школе, али и рад у заједници.

Центар за промоцију науке основан је 2010. године у складу са Законом о научно-истраживачкој делатности Републике Србије. Након уписа у регистар као јавна установа, Центар је преузео све задатке везане за промоцију и популаризацију науке од надлежног министарства.

Међутим, Центар за промоцију науке је много више од обичне установе. Он представља кључни део стратешког програма развоја Србије као економије знања, где иновативност и повезаност играју кључну улогу.

„Формирање научних клубова, организација различитих предавања и радионица које за циљ имају популаризацију науке, организација научних каравана, отварање мејкерс лабова и друге активности и пројекти су допринели да комисија донесе одлуку о награђивању овог Центра. Овај центар је камен темељац развоја Србије као земље која цени и подржава науку и образовање“ – истиче Љиљана Милић, читајући образложење о овогодишњим лауреатима.

Са друге стране, Народно позориште у Нишу, историја нам прича да је Ниш имао своје позориште чак у четвртом веку, иако темељи тог позоришта нису пронађени, али се зна да је постојало. Међутим, векови су донели многе изазове, укључујући инвазије и разарања, због којих је Ниш остао без сталног позоришта пуних тринаест векова.Први документовани позоришни догађај у Нишу датира из 1883. године. Овај догађај, заједно са честим гостовањима путујућих трупа, инспирисао је заљубљенике у позориште у Нишу да оснују стално позориште.

Оснивањем позоришта “Синђелић” 1887. године, Ниш је коначно добио своје трајно позориште. Прва представа изведена је 11. марта 1887. године. Комисија посебно истиче фестивал Театар на раскршћу, који доводи цео свет у Ниш. Такође, истиче се предан и посвећен рад свих запослених у позоришту, али и промовисање културе у доба глобалног неукуса и кича.

Матеја Вукелић, рођен је 2004. године у Београду и већ од раних дана показивао је своју страст према математици. Своје образовање започиње у ОШ „Јован Миодраговић“, да би потом уписао Математичку гимназију у Београду. Матеја Вукелић се издваја као један од најталентованијих младих математичара на светском нивоу. Његови успеси на такмичењима говоре сами за себе. Двоструки је освајач прве награде на Српској математичкој олимпијади 2022. и 2023. године, али је двоструки освајач прве награде на Српској информатичкој олимпијади. На Међународној Математичкој олимпијади, Матеја је освојио сребрне медаље 2021. и 2022. године , док је 2022. године поновио свој успех освајањем сребра на олимпијади у Јапану. Такође, на Међународној информатичкој олимпијади освојио је бронзу 2022. године и сребра 2021. и 2022. године.

Мирослав Милић је особа чија је животна прича инспирација за све нас. Након што је завршио основну школу у Приштини и суочио се са ратним догађањима, Мирослав се преселио у Лесковац где је завршио основно школовање. У младим годинама показује изузетан таленат за музику те се уписује у Средњу Музичку школу “Станислав Бинички”, где је студирао кларинет. Његова страст према музици и културним вредностима га је навела да настави са школовањем на Правном факултету у Косовској Митровици, где је постао један од најистакнутијих студената. Бави се хуманитарним радом, а посебно се истиче његов допринос реформи и унапређењу рада Природњачког музеја у Београду.

Гордана Ковачевић из Вршца је наредна особа која добија Награду „Светислав Милић – младима од срца“ за афирмацију културе и уметности. Гордана је рођена у радничкој породици у Вршцу и од најмлађих дана показивала је своју страст према књижевности и култури. Као ученица основне школе, истакла се својим књижевним талентом, а њени радови су освојили бројне награде на литерарним такмичењима.

„Њен први корак у свет књижевности био је објављивање збирке песама под називом “Адски ружичњаци” када је имала само 13 година. Постала је члан Друштва књижевника Војводине 1997. године, годину дана касније постаје једна од најмлађих уметница чија је биографија била објављена у “Лексикону уметника Војводине” 1998. године“ – истиче Јован Милић читајући образложење.

Гордана се запослила као наставница српског језика и књижевности 2000. године и постала један од најпознатијих наставника у свом крају. Њене методе наставе су иновативне и њени ученици постижу изванредне резултате.

О овогодишњим лауреатима одлучивала је шесточлана комисија у саставу: Хаџи Иван Реди – председник, проф.др Меланија Митровић са Машинског факултета, Универзитета у Нишу, Марија Рашић, испред Центра за социјални рад „Свети Сава“, Марјан Здравковић, испред АНИП „Мозаик“, Љиљана Милић, испред породице Милић и Марко Вучетић, испред групе „Млади мењају све(т)“.

Награда ће лауреатима бити уручена на свечаности у Нишу, 15. новембра. Објављивањем лауреата у области институција године и специјална признања, завршена је недеља објављивања добитника у години јубилеја награде.

Снимак саопштења можете видети овде.

Извор: Стартуј

Leave a comment