Образовање, каријера, финансијска стабилност, друштвени животСве су то појмови која занимају, а у неку руку и муче, средњошколце и студенте. Једно од најбитних питања за младу особу јеШта ћу бити кад одрастем?или Да ли ћу успети у животу?”. Морамо сачекати дуго времена да сазнамо одговоре на та питања, али и те како можемо да утичемо на те одговоре.

У недавном истраживању, које је спроведено за потребе овог текста, у којем су учествовали млади до 25 година, већина одговора је билa да свакодневно размишљају о својим амбицијама. Међутим, колико су те амбиције остварљиве? Чак 43% испитаника је одговорило да није сигурно да ће остварити своје амбиције. Неки од разлога које су наводили је недостатак времена, мањак концетрације, пуно школских обавеза, несигурност, финансијски проблеми

Како би се превазишле ове препреке, потребно нам је да имамо одговорну социјалну политику и добар образовни систем. Недостатак овога нас доводи где заправо и јесмо, у незадовољству младих и све веће жеље за напуштање своје земље.

Најважнија подршка једном човеку је породица, па је чак 73% испитаника одговорило да их породица подржава у својим амбицијама. Недостатак подршке породице, а и пријатеља, доводи особу да преиспитује своје одлуке и амбиције. Да би знали шта желимо, потребна нам је подршка и здрава околина.

На питање да ли имају свог узора или инспирацију, њих 21% нема, док 33% има делимично. Свако од нас треба да има неког узора, али не треба да ми будемо као тај узор. Потребно је да будемо изграђена личност са сопственим ставовима, а не да слепо пратимо туђе ставове и да се понашамо као други. 

Из овог истраживања, можемо закључити да је мала већина младих сигурна да ће остварити своје амбиције и циљеве, а да су им најбитнији аспекти финансијска стабилност, образовање и породица. Овакво размишљање треба да има свака млада особа која има циљеве и амбиције. Не треба занемарити и остале одговоре, где остатак испитаника није сигурно да ће остварити своје циљеве. 

Најважније од свега је да верујемо у себе и у своје циљеве, јер само тако можемо успети у животу. Без обзира на то да ли имамо подршку породице или пријатеља, најбитније је да подржавамо нас саме.

 

Милош Влаховић (под менторством Варваре Лазаревић и Ирене Спасић)

Фотографије: unsplash.com

Leave a comment